19.4.24

Γιατί ο Τραμπ μισεί την Ουκρανία...

Το περίεργο τηλεφώνημα με τον Ζελένσκι, οι υποψίες για παρέμβαση του Κιέβου στις εκλογές του 2016 και άλλοι λόγοι που κάνουν τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα να “μισεί την Ουκρανία”...

“Καθώς οι Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοι του Τραμπ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μπλοκάρουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, το Κίεβο χρειάζεται απεγνωσμένα για να αποφύγει την ήττα στον πόλεμο με τη Ρωσία, είναι σαφές ότι η κακή προδιάθεση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει βαθιές ρίζες”, σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico.

Άλλωστε ένα τηλεφώνημα με τον Ζελένσκι ήταν αυτό που οδήγησε στην πρώτη παραπομπή του Τραμπ σε δίκη, τον Δεκέμβριο του 2019, αφού κατηγορήθηκε ότι επεδίωκε να επηρεάσει τις εκλογές του 2020 βασιζόμενος στον Ουκρανό ηγέτη, για να ερευνήσει τον νυν Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον γιο του Χάντερ.

“Η Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται στο μυαλό του Τραμπ”

Όταν το Κογκρέσο προχώρησε στην επανέγκριση του Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) -της νομοθεσίας που διέπει την παρακολούθηση ύποπτων σε διεθνές επίπεδο- ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε εντόνως στα κοινωνικά δίκτυα. “Ακυρώστε τη FISA, Χρησιμοποιήθηκε εναντίον μου και εναντίον πολλών άλλων” έγραψε στην πλατφόρμα του Truth Social.

“Το γεγονός ότι ο Τραμπ αναφερόταν πιθανότατα στην παρακολούθηση του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Πολ Μάναφορτ, αποκλείεται να περάσει απαρατήρητο στην Ουκρανία, όπου οι αξιωματούχοι παρακολουθούν την προεκλογική εκστρατεία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, για όλα όσα μπορούν να επηρεάσουν την πολεμική τους προσπάθεια”, επισημαίνει το Politico, προσθέτοντας πως,

“Ως πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει φόβο στο Κίεβο, καθώς καυχιέται ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών ενώ έχει δηλώσει πως η πολεμική σύρραξη ελπίζει να τελειώσει πριν αναγκαστεί να αποφασίσει αν θα παραδώσει την Ουκρανία στη Μόσχα”.

Όπως τονίζεται, η αναφορά στον Μάναφορτ, όσο έμμεση και αν ήταν, θα εντείνει τις ανησυχίες στην Ουκρανία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να «κρατάει κακία» σε μια χώρα, που θεωρεί ότι εμπλέκεται άμεσα στην απονομιμοποίηση της προεδρίας του. Από τα πρώτα υπονοούμενα για ρωσική ανάμειξη στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία του 2016, έως την έρευνα από ειδικό εισαγγελέα και την παραπομπή του Τραμπ το 2019, όλα φαίνεται να συνδέονται με το Κίεβο.

“Ο Τραμπ μισεί την Ουκρανία”, δήλωσε ο Ουκρανοαμερικανός επιχειρηματίας, Λεβ Πάρνας, που κάποτε συνεργάστηκε στην Ουκρανία με τον δικηγόρο του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, και αργότερα στράφηκε εναντίον του πρώην προέδρου. «Αυτός και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του πιστεύουν ότι η Ουκρανία ήταν η αιτία όλων των προβλημάτων του Τραμπ», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: