12.4.24

Είναι πολλά τα λεφτά, Κυριάκο...


...Είναι πολλά τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, για να περάσει απαρατήρητος ο τρόπος που μοιράζονται. Τα 36 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, μετά και τα επιπλέον 5 δισ. που προστέθηκαν μόλις προ ημερών από τα αζήτητα κονδύλια του μεγάλου ευρωπαϊκού «κουμπαρά», είναι πολλά για να μην προκαλέσουν τον φθόνο ανταγωνιστών και την αλληλεγγύη συμμάχων.

Ως... «Εφ.Συν.», έχουμε γράψει επανειλημμένα για την εξωραϊσμένη εικόνα που προβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προς την ταχύτητα απορρόφησης των κονδυλίων και, κυρίως, για τον ρυθμό με τον οποίο αυτά φτάνουν στους τελικούς δικαιούχους, που είναι απελπιστικά χαμηλός.

Εχουμε, επίσης, αποκαλύψει στοιχεία για την κραυγαλέα αντιπαραγωγική και αντικοινωνική διάρθρωση του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του πολυδιαφημισμένου «Ελλάδα 2.0», το οποίο απηχεί το δαρβινικής έμπνευσης σχέδιο Πισσαρίδη για εκκαθάριση της οικονομίας από τα μικρομεσαία επιχειρηματικά «ζόμπι».

Και έχουμε, επίσης, εισφέρει στοιχεία και τεκμήρια για το πώς το πελατολόγιο της «Μητσοτάκης Α.Ε.» περιλαμβάνεται στις κορυφαίες θέσεις των τελικών αποδεκτών επιδοτήσεων και πάμφθηνων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παίζοντας με τα όρια αντοχής μας.

Χαιρόμαστε που η έρευνα που έχει ξεκινήσει η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ευρωπαϊκή εισαγγελία, ο οργανισμός καταπολέμησης της απάτης εις βάρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων OLAF, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τις δημοσιογραφικές επισημάνσεις μας.

Χαιρόμαστε που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιδρούν στις καταγγελίες ότι κάτι δεν πάει καλά με τις διαδικασίες ανάθεσης τεράστιων από οικονομικής άποψης έργων για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, για την ανάκαμψη μιας στραπατσαρισμένης από τα μνημόνια οικονομίας και κοινωνίας.

Χαιρόμαστε για το γεγονός ότι μια ύποπτη για συμπεριφορά καρτέλ ομάδα επιχειρήσεων, με πρωταγωνίστρια μια ιδιωτική εγχώρια εταιρεία, θυγατρική μιας ημικρατικής γερμανικής εταιρείας, βγαίνει στη σέντρα για τον τρόπο που κάνει παιχνίδι με τους διαγωνισμούς και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αλλά δεν χαιρόμαστε καθόλου για το γεγονός ότι οι σημαντικοί για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας πόροι σπαταλιούνται για να ταΐσουν ημετέρους και επιχειρηματικές επετηρίδες κολλητών.

Είναι πολλά τα λεφτά, Κυριάκο, για να περάσουν απαρατήρητα ακόμη και από τη συνήθως κυνική, απαθή, αδιάφορη νομενκλατούρα των Βρυξελλών. Και είναι λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων, που στις 9 Ιουνίου ψηφίζουν.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: