22.4.24

Η πρόκληση Μητσοτάκη και το νέο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο...



Σαρανταοκτώ και σήμερα για τις ευρωεκλογές και σαν πολύ γρήγορα να έχουν ανεβεί οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Και χθες ο ίδιος ο Μητσοτάκης αποδέχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο την πρόκληση της αντιπολίτευσης – πρωτίστως της αξιωματικής: Χαρακτήρισε την κάλπη των ευρωεκλογών «εθνική»...

Όπερ σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα εκληφθεί ως να διατηρεί ή όχι την περσινή εντολή αυτοδυναμίας η κυβέρνησή του.

Αν θέλετε μία ερμηνεία, υπάρχουν δύο κυρίαρχες εκδοχές:
Ή είναι βέβαιος ότι οι απώλειες θα είναι σχετικά περιορισμένες και η ΝΔ θα κινηθεί άνετα άνω του 33% – 34%.
Ή πιστεύει πως με την πίεση και το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», θα τον ανεβάσει όντως σε αυτά τα ποσοστά. Οπότε, ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Διότι ο Μητσοτάκης ξέρει πως ακόμα κι αν πει ότι η ψήφος των ευρωεκλογών δεν έχει πολιτική βαρύτητα, ένα 30% ή ακόμα περισσότερο ένα μικρότερο, θα προκαλέσει αστάθεια στην κυβέρνησή του εξ αντικειμένου.
Για να σας το δώσω με ένα παράδειγμα, σας θυμίζω το 2019, όταν ο Αλέξης Τσίπρας νόμιζε ότι οι ευρωεκλογές δεν θα επηρεάσουν τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και τελικά το ίδιο βράδυ εκείνης της αναμέτρησης, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Η παραδοξότητα του νέου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου

Στο μεταξύ διαπιστώνω ότι πάει να στηθεί ένα ιδιότυπο αυτή τη φορά και κάπως παράδοξο, είναι αλήθεια, «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο.

Στο οποίο μέτωπο εκτός από τον Μητσοτάκη φυσικά, στοιχίζονται το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά.
Ο λόγος για τους δύο τελευταίους είναι προφανής: Θεωρούν ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη μπορούν να κερδίσουν ψήφους και όχι από τους δυσαρεστημένους με την κυβέρνηση.

Η ΝΕ.ΑΡ διαβλέπει και μία ακόμα ευκαιρία: Η κεντρώα στροφή του Κασσελάκη αφήνει «ακάλυπτους» παλαιούς αριστερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκεπτικό της παρέας της Αχτσιόγλου έχει μία λογική βέβαια, αλλά εκείνο του Ανδρουλάκη προδίδει και μία αδυναμία. Αν οι δυσαρεστημένοι με τον Μητσοτάκη δεν κατευθύνονται σε σένα σε αυτές τις συνθήκες, πότε θα καταφέρεις να τους κερδίσεις;

Όμως και στις δύο περιπτώσεις, η στρατηγική του «κύριου μετώπου» προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μία προϋπόθεση για να έχει κάποιο αποτέλεσμα: Να μην δίνουν την εντύπωση ότι «λουφάρουν» την κυβέρνηση και στήνουν εμφύλιο την κεντροαριστερά για στενούς μικροκομματικούς σκοπούς! Διότι σε μία τέτοια περίπτωση εκτίθενται…

Κάλχας - Το Ποντίκι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: