13.4.24

Άγνωστο το κίνητρο του «μοναχικού μακελάρη» στο Σίδνεϊ...



Το μακελειό που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου - τοπική ώρα - στο κατάμεστο εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, μετρά έξι νεκρούς, εκτός από τον δράστη, και αρκετούς τραυματίες, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στους δημοσιογράφους, μην αποκλείοντας την εκδοχή της «τρομοκρατικής» επίθεσης...


Σε δηλώσεις της πάντως, η αστυνομική διευθύντρια Karen Webb απομακρύνθηκε από αυτό το σενάριο: «Περιμένουμε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητα του και αν είναι το πρόσωπο που πιστεύουμε ότι είναι, δεν έχουμε φόβους για το ιδεολογικό κίνητρο. Με άλλα λόγια, ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατικό περιστατικό».


Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, η οποία κάλεσε τους πολίτες να μην πλησιάσουν κοντά.


Ο δράστης που μαχαίρωσε θανάσιμα σήμερα πέντε ανθρώπους, σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, στο παραθαλάσσιο προάστιο Μπόντι, ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έτρεχαν για να φύγουν από το σημείο. Ο δράστης πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό, αφότου είχε συμπλακεί με εννέα άτομα στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction.

«Αυτό το άτομο είναι πλέον νεκρό. Ενημερώνομαι ότι υπάρχουν πέντε νεκροί ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτού του δράστη», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπαρχηγός της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντονι Κουκ. «Ένας άνθρωπος πέθανε στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο αργότερα, αναφερόμενος στην 38χρονη μητέρα ενός βρέφους, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο St Vincent’s, όπου λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα news.com.au, η γυναίκα θυσιάστηκε για να σώσει το παιδί της, καθώς βρέθηκε μπροστά στην μανία του δράστη, ο οποίος άρχισε να μαχαιρώνει την ίδια και το μωρό της. Παραπατώντας, η μητέρα κατάφερε να προσεγγίσει πανικόβλητους επισκέπτες που έτρεχαν να σωθούν και αφού τους έδωσε το μωρό σωριάστηκε στο έδαφος. Οι πολίτες προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία του παιδιού, πιέζοντας με ρούχα την πληγή. Τόσο η μητέρα όσο και το παιδί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, όμως, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η 38χρονη άφησε την τελευταία της πνοή. 


Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν αρκετοί άνθρωποι, εκ των οποίων οκτώ, ανάμεσά τους ένα παιδί, διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Ένα βρέφος εννέα μηνών περιλαμβάνεται επίσης στους τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση. «Όλοι φέρουν τραύματα», είπε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.


Το κίνητρο της επίθεσης δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη και στην τελευταία ενημέρωση που παρείχε η Αστυνομία του Σίδνεϊ, τόνισε πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει πως ο 40χρονος δράστης, ο οποίος ευθύνεται για τις δολοφονίες στο εμπορικό κέντρο, είχε τρομοκρατικά κίνητρα ή ιδεολογία.

Ο άνδρας, ο οποίος ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές, σκοτώθηκε από μια γυναίκα αστυνομικό στον τόπο του εγκλήματος. Η αστυνομία είναι βέβαιη ότι ενεργούσε μόνος του. «Δεν πρόκειται για τρομοκρατικό περιστατικό. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σε εξέλιξη» ανέφερε νωρίτερα εκπρόσωπος της Αστυνομίας. 


Ο δράστης βρέθηκε αρχικά στο εμπορικό κέντρο γύρω στις τρεις το μεσημέρι (τοπική ώρα), έφυγε και επέστρεψε μετά από 20 λεπτά, ξεκινώντας να μαχαιρώνει κόσμο αδιάκριτα. Μια αστυνομικός, που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο, τον κυνήγησε και όταν τον έφτασε, εκείνος πήγε να της επιτεθεί με το μαχαίρι που κρατούσε. Τότε, εκείνη τον πυροβόλησε και τον έριξε στο έδαφος, περιμένοντας ενισχύσεις.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων της Νέας Νότιας Ουαλίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνδρας πυροβολήθηκε από την αστυνομία και ότι κατά τα φαινόμενα πρέπει να ήταν ο δράστης.

Ο δράστης φαίνεται να έδρασε μόνος του, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι.


Ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα του 40χρονου δράστη. Ανέφερε ακόμη ότι «για εμάς όλους αυτό το βράδυ, οι φρικτές σκηνές από το Bondi Junction (το όνομα του εμπορικού κέντρου) ξεπερνούν κάθε λέξη και κατανόηση.» Πρόσθεσε δε ότι «Ήταν μια απεχθής πράξη βίας, που στόχευε αδιακρίτως αθώους ανθρώπους οι οποίοι πήγαιναν ένα συνηθισμένο Σάββατο να κάνουν τα ψώνια τους.»

Τέλος, ανέφερε «Απόψε οι πρώτες σκέψεις όλων των Αυστραλών είναι στα θύματα αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Οι πρώτες σκέψεις μας είναι σε αυτούς που επλήγησαν και τους οικείους τους.»

Η Αυστραλία έχει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες για την κατοχή όπλων και μαχαιριών. Επιθέσεις όπως η σημερινή είναι εξαιρετικά σπάνιες στη χώρα. Τον Νοέμβριο του 2018, ένα άτομο οπλισμένο με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους δύο σε δρόμο της Μελβούρνης, πριν πέσει νεκρό από τα πυρά της αστυνομίας. Την ευθύνη για το έγκλημα αυτό είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: