25.4.24

Καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου...


...ζητούν διεθνή έρευνα για τους ομαδικούς τάφους...
 Αποτροπιασμό και φρίκη έχει προκαλέσει η είδηση για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων στο νοσοκομείο Νάσερ, στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αποχώρηση Ισραηλινών στρατιωτών από το συγκρότημα αυτό.


Σύμφωνα με... αξιωματούχους της παλαιστινιακής υπηρεσίας πολιτικής άμυνας, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί σχεδόν 400 πτώματα, ορισμένα από τα οποία φέρεται να έχουν υποστεί βασανιστήρια. 

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κάλεσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν τα «εγκλήματα πολέμου» που όπως τονίζουν έλαβαν χώρα στο νοσοκομείο. «Υπάρχουν περιπτώσεις επιτόπου εκτελέσεων κάποιων ασθενών ενώ υποβάλλονταν σε εγχειρήσεις και φορούσαν χειρουργικές ρόμπες στο Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ», δήλωσαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των Παλαιστινίων:

Υπάρχουν τρεις ομαδικοί τάφοι στους χώρους του Νοσοκομείου Νάσερ, οι οποίοι συνολικά περιείχαν τουλάχιστον 392 πτώματα, που ήταν «στοιβαγμένα μαζί».
Η πλειονότητα των πτωμάτων δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί, επειδή είναι πολύ άσχημα αποσυντεθειμένα ή ακρωτηριασμένα.
Ορισμένα πτώματα φέρουν σημάδια εκτέλεσης ή βασανιστηρίων. Μέχρι και 20 πτώματα μπορεί να έχουν θαφτεί ζωντανά.
Μεταξύ των πτωμάτων είναι παιδιά και ασθενείς του νοσοκομείου: ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν ακόμη και με σωληνάκια που χρησιμοποιούνται σε χειρουργεία ή αίθουσες ανάνηψης, φέροντας επιδέσμους ή καθετήρες.
Η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας κατηγόρησε το Ισραήλ πως έθαψε πτώματα στο συγκρότημα του νοσοκομείου Νάσερ ,σε πλαστικούς σάκους σε βάθος τριών μέτρων, όπου αποσυντέθηκαν γρήγορα, αποκρύπτοντας τα αποδεικτικά στοιχεία των «εγκλημάτων» του, συμπεριλαμβανομένων των βασανισμών.

Το νοσοκομείο Νάσερ αποτελεί την κύρια ιατρική μονάδα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αφότου τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη Χαν Γιούνις. Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι εντοπίστηκαν πτώματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα, που έχει αποτελέσει στόχο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. 

Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ισχυρισμοί των παλαιστινιακών αρχών (πως ο ισραηλινός στρατός έθαψε τα πτώματα) είναι «αβάσιμοι και αστήρικτοι». Το μόνο που παραδέχεται το Ισραήλ, είναι ότι έσκαψε προϋπάρχοντες τάφους, αναζητώντας Ισραηλινούς ομήρους.

Ο εντοπισμός των ομαδικών τάφων έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Μεταξύ άλλων ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε προχθές «σοκαρισμένος» από την καταστροφή των ιατρικών εγκαταστάσεων στο Νάσερ και το Αλ Σίφα και τις αναφορές για την ύπαρξη των ομαδικών τάφων.

«Απαντήσεις» από τις ισραηλινές αρχές έχει ζητήσει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. «Θέλουμε απαντήσεις. Θέλουμε να δούμε αυτό το συμβάν να διερευνάται διεξοδικά και με διαφάνεια», είπε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Επισημαίνεται ότι τα νοσοκομεία προστατεύονται εν καιρώ πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, ωστόσο στη Λωρίδα της Γάζας έχουν βομβαρδιστεί από τον ισραηλινό στρατό, έχουν δεχθεί επιθέσεις και έχουν καταληφθεί, με το επιχείρημα ότι εκεί κρύβονταν άνδρες και όπλα της Χαμάς. Πλέον, η εύρεση ομαδικών τάφων, αν αποδειχθεί ότι έχουν φτιαχτεί από ισραηλινές δυνάμεις -ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι τους άνοιξαν Παλαιστίνιοι- συνιστά έγκλημα πολέμου, όπως παραβίαση δικαίου είναι και το ενδεχόμενο να έχουν καταστραφεί προϋπάρχοντες τάφοι με μπουλντόζες, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του SkyNews. 

Σημαντικές ειδήσεις της ημέρας:

⇒ Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στρατός «προχωρά» με την προγραμματισμένη χερσαία εισβολή στη Ράφα, αγνοώντας τις συνεχώς αυξανόμενες διεθνείς εκκλήσεις.

⇒ Ένας Παλαιστίνιος εργαζόμενος στη βελγική υπηρεσία ανάπτυξης Enabel και τουλάχιστον τέσσερα μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ αυτών ο γιος του ηλικίας 7 ετών, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

⇒ Οι ηγέτες 18 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Βραζιλία, απευθύνουν έκκληση, σε ένα από κοινού κείμενο, για την «άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα».

⇒ Από 80.000 έως 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν φτάσει στην Αίγυπτο από την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στο Κάιρο Ντιάμπ Αλούχ.

⇒ Τουλάχιστον 34.305 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.293 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, από τις 7 Οκτωβρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: