1.4.24

Ο Νετανιάχου κλείνει το κανάλι Al Jazeera στο Ισραήλ...το κοινοβούλιο θα συγκληθεί το βράδυ για να επικυρώσει τον απαραίτητο νόμο.
Τη στιγμή που η αιματοχυσία μαίνεται στη Λωρίδας της Γάζας, με τους αμάχους που γλιτώνουν τις βόμβες να βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προχωρά σε κινήσεις για να κλείσει τον δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ Al Jazeera στο Ισραήλ...

Εκπρόσωπος του Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο θα συγκληθεί το βράδυ για να επικυρώσει τον απαραίτητο νόμο. Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου «θα λάβει άμεσα μέτρα για να κλείσει το Al Jazeera σε συμμόρφωση με τη διαδικασία που περιγράφεται στον νόμο».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο από τα κεντρικά γραφεία του σταθμού ή από την κυβέρνηση του Κατάρ στην Ντόχα.

Γενικά, κατά τους τελευταίους μήνες γίνεται σκληρή κριτική από το Ισραήλ κατά του Al Jazeera. Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ κατηγόρησε τον σταθμό στις 15 Οκτωβρίου για υποκίνηση υπέρ της Χαμάς καθώς και πως εκθέτει τα ισραηλινά στρατεύματα σε ενέδρες. Το Al Jazeera και η κυβέρνηση της Ντόχα δεν απάντησαν σε εκείνους τους ισχυρισμούς.

Τον επόμενο μήνα, πάντως, το Ισραήλ φάνηκε να υιοθετεί λιγότερο σκληρή στάση απέναντι στον καταριανό σταθμό, διατάσσοντας αντ’ αυτού να σταματήσουν οι τοπικές μεταδόσεις ενός μικρότερου λιβανέζικου φιλοϊρανικού καναλιού, του Al Mayadeen, στο πλαίσιο των κανονισμών έκτακτης ανάγκης για τα μέσα ενημέρωσης.

► Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, η Ντόχα έχει μεσολαβήσει στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός, στο πλαίσιο των οποίων το Ισραήλ έχει ανακτήσει κάποιους από τους ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για μια δεύτερη προτεινόμενη ανακωχή φαίνεται να μην οδηγούν πουθενά.

Τον Ιανουάριο, ο Νετανιάχου κάλεσε δημοσίως να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις στους Καταριανούς προκειμένου εκείνοι να πιέσουν με τη σειρά τους τη Χαμάς. Το Κατάρ φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της οργάνωσης και αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: