24.4.24

Άντληση 3 δισ. ευρώ μέσω 30ετούς ομολόγου...


Ολοκληρώθηκε η έκδοση του 30ετούς ομολόγου από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ. Η κοινοπρακτική έκδοση συγκέντρωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν στο Ελληνικό Δημόσιο 33 δισ. Ευρώ...


Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το επιτόκιο (κουπόνι) του ομολόγου σε χαμηλότερο επίπεδο περίπου 4,15% (επιτόκιο διατραπεζικής MS +1,65%) από εκείνο που εκτιμούσαν 4,3% (επιτόκιο διατραπεζικής MS +1,75%) οι διαχειριστές της κοινοπρακτικής έκδοσης. Το 30ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί το 2021 είχε κουπόνι 1,875% και διαπραγματευόταν στη δευτερογενή αγορά με απόδοση 3,93%.

Διαχειριστές της νέας κοινοπρακτικής έκδοσης είναι οι τράπεζες ΒNP Paribas SA, Bank of America Corp., Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. και Τράπεζα Πειραιώς SA


Η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου μετά και τη σημερινή έκδοση εκτιμάται πως διευκολύνει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των Μνημονιακών δανείων που είχε λάβει η χώρα. 

► Την τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί μέσω 30ετούς ομολόγου ήταν το 2021, ενώ η τελευταία έξοδος του Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση ομολόγων ήταν τον περασμένο Ιανουάριο όταν είχε αντλήσει 4 δισ. ευρώ, ενώ είχε συγκεντρώσει προσφορές ύψους 35 δισ. ευρώ. Συνολικά στοχεύει σε δανεισμό 10 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος. Το μέγεθος της νέας έκδοσης του 30ετούς ομολόγου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα 2 έως 3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: