19.4.24

Έγκλημα στα Τέμπη: Ζητούν τους αποδέκτες των 25 τόνων χημικού διαλύτη...



Αίτημα προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή, από τον οποίο ζητούνται συγκεκριμένες απαντήσεις.
Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών, με πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων να δημιουργούν την αίσθηση της συγκάλυψης του εγκλήματος, όπως αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις...


Χθες, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ζήτησε εξηγήσεις για τις «αδιάθετες και χωρίς ευθύνη κατοχής» μεγάλες ποσότητες χημικού διαλύτη που βρέθηκαν στον Προμαχώνα λίγες μέρες πριν από την τραγωδία. 

Σήμερα, (σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του documento και του δημοσιογράφου Βαγγέλη Τριάντη) ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας –που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων και τραυματιών– κατέθεσε αίτημά προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ζητώντας να μάθει τα ονόματα όσων απέκτησαν τους 25 τόνους χημικού διαλύτη από το τελωνείο Προμαχώνα. 


Σημειώνεται ότι τους 25 τόνους χημικού διαλύτη, φέρεται να τους έβαλαν σε δημοπρασία οι τελεωνειακές αρχές, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και σε ποιου τα χέρια κατάληξε αυτή η μεγάλη ποσότητα. Στην ερώτησή του ο Β. Κόκκαλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διενεργήθηκαν οι προφορικές δημοπρασίες για την κατακύρωση των ως άνω εμπορευμάτων χημικού διαλύτη από το Τελωνείο Σερρών, ειδικά δε αυτή της 15ης Φεβρουαρίου 2023 και, σε αρνητική απάντηση, εάν δεν υπάρχει πλειοδότης, που να έχει παραλάβει τις ανωτέρω ποσότητες, πού φυλάσσονται έκτοτε οι κατασχεθείσες ποσότητες χημικού διαλύτη και υπό ποιο νομικό καθεστώς αναφορικά με την ευθύνη κατοχής;».

Τώρα, λοιπόν, ο δικηγόρος Στ. Σούρλας ζητά από τον ανακριτή Μπακαΐμη να δώσει εντολή στο Τελωνείο Προμαχώνα Σερρών να απαντήσει εγγράφως, «ποιοι ανακηρύχτηκαν κατά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2023 υπερθεματιστές σε δημοπρασία κατασχεθέντων από Βουλγαρία φορτίων χημικών διαλυτών και κυρίως ξυλολίου, τουλολίου κλπ από το τελωνείο Προμαχώνα Σερρών». Ζητά επίσης από τον ανακριτή να ερευνήσει το μέσο μεταφοράς των υλικών αυτών – και κυρίως εάν η μεταφορά τους ενέπλεκε τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία των Τεμπών. Τέλος, καλεί τον ανακριτή να φροντίσει να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το «πού μεταφέρθηκαν τα φορτία αυτά, πού αποθηκεύτηκαν, ποια είναι τα παραστατικά δελτία αποστολής τιμολογίων για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν και εάν κατά τη μεταφορά τους τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας των συγκοινωνιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: