25.4.24

Χαμάς: «Θα παραδώσουμε τα όπλα όταν έχουμε δύο κράτη στα σύνορα του 1967...»



Σύμφωνα με τον Χαλίλ Αλ-Χάγια, πολιτικό στέλεχος της οργάνωσης, η Χαμάς θα δεχτεί «ένα πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα»...

Τους όρους της Χαμάς για να παραδώσει τα όπλα περιέγραψε από την Κωνσταντινούπολη ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, ανώτατο πολιτικό στέλεχος της οργάνωσης, προκειμένου να παραδώσει τα όπλα και να ενταχθεί στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, επικεφαλής της οποίας είναι η αντίπαλή της οργάνωση Φατάχ. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή διαρκεί περισσότερο από 200 ημέρες με το δράμα των αμάχων να επιδεινώνεται διαρκώς.

Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, που εκπροσωπεί τη Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press, είπε ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να να συμφωνήσει σε εκεχειρία πέντε ή περισσότερων ετών με το Ισραήλ, ότι θα αφήσει τα όπλα και θα μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, εάν ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα που ίσχυαν πριν από το 1967 και τον Πόλεμο των 6 Ημερών. 

Επίσης, είπε ότι στην περίπτωση που δημιουργηθούν δύο κράτη στην περιοχή, εφαρμοστούν όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, η Χαμάς επιθυμεί να γίνει πολιτικό κόμμα και να ενταχθεί στην PLO, ώστε να σχηματίσει μία και ενιαία κυβέρνηση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς θα δεχτεί «ένα πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα», είπε ο Αλ-Χάγια και πρόσθεσε: «Εάν συμβεί αυτό, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς θα διαλυθεί».

«Όλη η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι άνθρωποι που πολέμησαν κατά των κατακτητών, όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν και απέκτησαν τα δικαιώματά τους και το κράτος τους, μετατράπηκαν σε πολιτικά κόμματα και οι μαχητικές τους δυνάμεις μετατράπηκαν σε εθνικό στρατό», πρόσθεσε ο Χαλίλ Αλ-Χάγια.

Η διεθνής κοινότητα, ακόμη και οι ΗΠΑ, επιμένουν ότι η λύση στο Μεσανατολικό είναι η δημιουργία δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι όποιες πιέσεις ασκούνται στο Τελ Αβίβ δεν έχουν αποδώσει.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση ούτε από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Eφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: