7.8.21

Η ώρα των ευθυνών και των μέτρων...

 Το μείγμα οργής και απόγνωσης που κατακλύζει την ελληνική κοινωνία, μάρτυρα και θύμα μιας ακόμη περιβαλλοντικής και ανθρώπινης τραγωδίας, εδραιώνει την πεποίθηση μιας παταγώδους αποτυχίας, ανικανότητας και παραλυτικής αδυναμίας της κυβέρνησης να προστατεύσει τη χώρα, τον φυσικό πλούτο, τις περιουσίες των πολιτών, αλλά και...
τις ζωές τους, μιας και στον απολογισμό προστίθενται, δυστυχώς, οι πρώτοι νεκροί, έστω και ως παράπλευρες απώλειες.

Η κυβερνητική αναλγησία, που την Πέμπτη, με τη θλιβερή εμφάνιση του πρωθυπουργού, κλιμακώθηκε σε ηττοπάθεια και έμμεση ομολογία αποτυχίας, έχει δώσει τη θέση της σε κραυγαλέα απουσία και αφωνία, με την τυπική εξαίρεση του «λογιστικού» απολογισμού που κάνει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Καθώς η φωτιά συνεχίζει την καταστροφική επέλασή της χωρίς να βρίσκει αποτελεσματικά εμπόδια και η κραυγή που εκπέμπουν οι πυρόπληκτοι της Αττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου είναι «μας αφήσατε μόνους!», για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μονόδρομος η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της νέας τραγωδίας και η απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών για το φιάσκο στη διαχείριση.

Η εικόνα του ατσαλάκωτου πρωθυπουργού και των υπουργών που αισθάνονται ασφαλείς πίσω από τις προστατευτικές ασπίδες των φίλιων μέσων έχει καταρρεύσει. Αν η κυβέρνηση αδυνατεί να το αντιληφθεί, έστω και ως βήμα αυτοσυντήρησης, το επόμενο μήνυμα που θα ακουστεί θα λέει «εκκενώστε το Μαξίμου» και δεν θα είναι μέσω 112.

Στενά συναρτημένη με την απόδοση πολιτικών και διοικητικών ευθυνών για το επιτελικό μπάχαλο είναι και η ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων και των περιουσιών τους και, κυρίως, η αποκατάσταση της τεράστιας και μη αναστρέψιμης ζημιάς που έχει υποστεί ο φυσικός πλούτος της χώρας.

Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να πορευτεί με τις χαζοχαρούμενες εξαγγελίες της «πράσινης μετάβασης» του σχεδίου Ανάκαμψης των 31 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η μισή χώρα έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο, είναι μακριά νυχτωμένη. Είναι πολλά τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ για να ανεχτούν οι πολίτες, μετά τέτοιου μεγέθους καταστροφή, να παρατηρούν την κυβέρνηση να τα μοιράζει σε φίλους και εταίρους. Η καταστροφή επιβάλλει πλήρη ανασχεδιασμό της κατανομής των ευρωπαϊκών πόρων των 70 και πλέον δισ. ευρώ, εδώ και τώρα!

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: