30.8.21

Ξανθός προς Κικίλια: Το ΕΣΥ θα καταρρεύσει...


...αν τεθεί σε αργία το ανεμβολίαστο προσωπικό...

Κίνηση εκτόνωσης της κρίσης που προκαλείται με την αναστολή εργασίας του ανεμβολίαστου προσωπικού του ΕΣΥ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση αναστολή εφαρμογής του νόμου που θέτει σε υποχρεωτική αργία το μη εμβολιασμένου προσωπικού, εκτιμώντας ότι το... ΕΣΥ θα καταρρεύσει. Όπως αναφέρει ο κ. Ξανθός την 1/9 τίθεται σε εφαρμογή ο ν. 4820/2021 που προβλέπει υποχρεωτική αργία των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε δομές Υγείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 21.000 ( πάνω από το 20% του συνολικού προσωπικού του ΕΣΥ). 

Η κυβέρνηση μπροστά στην αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, στην αδυναμία επίτευξης του στόχου για «συλλογική ανοσία μέσα στο καλοκαίρι» και στην αυξανόμενη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, εγκαινιάζει την πολιτική της γενικευμένης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας και Πρόνοιας. Η τακτική αυτή, πέρα από το ότι στηρίζεται στο κοινωνικά επαχθές και μη αναλογικό μέτρο της στέρησης εργασίας και μισθού, ακόμα και της απόλυσης, οδηγεί σε μαζική αποστελέχωση και πλήρη αποδιοργάνωση το ΕΣΥ την ώρα που αρχίζει να κορυφώνεται το 4ο επιδημικό κύμα. 

Από τη μια τιμωρητισμός και κοινωνική αγριότητα και από την άλλη ευθεία υπονόμευση της καθημερινής λειτουργίας και της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Χωρίς σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, με μέτρα όπως η αναστολή κανονικών αδειών που επιβαρύνουν το εργασιακό κλίμα στα νοσοκομεία και με «εναλλακτικό σενάριο» την εμπλοκή ιδιωτών συνεργείων στις δημόσιες δομές.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, δεν είναι αποδεκτό ούτε το «δικαίωμα» κανενός υγειονομικού να φροντίζει ευάλωτους ασθενείς ανεμβολίαστος, αλλά ούτε το «δικαίωμα» της κυβέρνησης να εκβιάζει οποιονδήποτε εργαζόμενο με το φόβο της απόλυσης, της απώλειας εισοδήματος και της αδυναμίας επιβίωσης, ενώ η συγκεκριμένη ρύθμιση περί υποχρεωτικότητας «δυναμιτίζει» την ευστάθεια του ΕΣΥ την ώρα της «αναζωπύρωσης» της πανδημίας. Υπογραμμίζοντας ότι μια υγειονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς κοινωνικές συναινέσεις και συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα δημόσιας υγείας, καλεί τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

Θα επιμείνει η κυβέρνηση στα εκβιαστικά «τελεσίγραφα» προς στους εργαζόμενους του ΕΣΥ ή θα προχωρήσει σε μια κίνηση εκτόνωσης της κρίσης, αναστέλλοντας άμεσα την εφαρμογή του ν.4820/2021 για υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού;

Προτίθεται να εγκαινιάσει ένα σοβαρό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό του προσωπικού στις δομές υγείας και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας;...

Δεν υπάρχουν σχόλια: