31.8.21

Αύξηση-φωτιά 20% στο ψωμί...


...Kαι καμία απάντηση από Χατζηδάκη για αύξηση 50% στο ρεύμα...

Αύξηση 20% στο ψωμί αναμένεται να δουν οι καταναλωτές, με τον πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου να δηλώνει πως είναι πιθανό να υπάρξει και νέα άνοδος τιμών στα σιτηρά που θα εισαχθούν από τον Οκτώβριο... από τον Καναδά. Για το θέμα των ανατιμήσεων μίλησε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών: «Το χειρότερο από όλα είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Το τελευταίο εικοσαήμερο αυτό που συμβαίνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος με τους παρόχους είναι μια καθαρή ληστεία». Ο Κ. Χατζηδάκης απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση στο ζήτημα.

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν τις πρώτες αυξήσεις και στο ψωμί που δεν αποκλείεται να φτάσουν και το 20%, ενώ σε ορισμένα αρτοποιεία του Βόλου προβλέπονται αυξήσεις που θα φτάνουν ακόμη και στο 20-25%. Το κλασικό κουλούρι κινδυνεύει να ξεφύγει από τα 50 λεπτά, ενώ ήδη αρκετές αλυσίδες πωλούν το κουλούρι στα 60 λεπτά ή στα 70 λεπτά.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου Κώστας Τσουράπας δήλωσε προ ημερών στο e-thessalia, πως «από τις πληροφορίες που έχουμε, ήδη τέσσερα με πέντε αρτοποιεία στην περιοχή της Μαγνησίας αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές τους στα ψωμιά ως απόρροια της αύξησης των τιμών σε μια σειρά άλλων ειδών και υπηρεσιών.  Αυτές οι αυξήσεις είχαν φανεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα από τότε λέγαμε πως κάποια στιγμή θα μετακυλιστούν και στο ψωμί, δηλαδή στην κατανάλωση, και να που τώρα γίνεται δυστυχώς πραγματικότητα. Πέρα από αυτές τις αυξήσεις, είχαμε εδώ και λίγες εβδομάδες και την άνοδο στα σιτηρά, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και νέα άνοδος τιμών στα σιτηρά που θα εισαχθούν από τον Οκτώβριο από τον Καναδά». Αναφερόμενος στις αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού που καταγράφεται σύμφωνα με το σωματείο ήδη στη Μαγνησία, ανέφερε πως το ένα τεμάχιο ψωμιού από 90 λεπτά με ένα ευρώ που είχε μέχρι πρότινος, πήγε στο 1,20 ευρώ με 1,40 ευρώ.

Για το θέμα των ανατιμήσεων μίλησε στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Μούσιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών. «Από τις αρχές του χρόνου άρχισαν να φαίνονται κάποιες ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες που φτάνουν το 30%. Το χειρότερο από όλα είναι η ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο πρόεδρος των Αρτοποιών. «Το τελευταίο εικοσαήμερο αυτό που συμβαίνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος με τους παρόχους είναι μια καθαρή ληστεία εναντίον όλων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Καθημερινή» που λέει ότι έρχονται αυξήσεις έως 50% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως είπε «το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρεται σε τιμές χονδρικής σε όλη την Ευρώπη» επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι «τρεις παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στο να έχουμε λογικές τιμές ρεύματος: η απολιγνιτοποίηση διότι δεν θα πληρώνουμε τόσα πολλά στο Χρηματιστήριο των ρύπων, η πραγματική απελευθέρωση με το target model, φτάνει να λειτουργήσει σωστά και το τρίτο είναι μπουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά με όρους αγοράς, να υπάρχει ανταγωνισμός και μεταξύ τους». Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο είπε τα εξής: «Αυτά θα ρωτήσετε το αρμόδιο υπουργείο και τις εταιρείες που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό»...

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: