30.8.21

Οι μακροχρόνιες συνέπειες του Μητσοτάκη...


Γιώργος Κυρίτσης

Οπως λένε οι επιστήμονες, η Covid-19 έχει κάποιες παρατεταμένες συνέπειες, οι οποίες μπορεί καμιά φορά να είναι και μόνιμες βλάβες. Αυτό ισχύει στο ιατρικό επίπεδο, αλλά ισχύει και στο κοινωνικό και είναι ένας από τους κινδύνους της πανδημίας. Η πανδημία έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση... Μητσοτάκη να νομοθετήσει μια σειρά πολιτικές που αντικειμενικά θα αλλάξουν μεσοπρόθεσμα, επί τα χείρω, την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε ρυθμίσεις που αφορούν την εργασία, την Παιδεία, τις συντάξεις, τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Όλα αυτά έγιναν νόμοι μέσα στην πανδημία, χωρίς πολιτική ή κοινωνική συναίνεση, χωρίς διάλογο και με την προσοχή της κοινωνίας στραμμένη στον πιο άμεσο και απτό κίνδυνο που συνιστά ο κορωνοϊός. Όλα, μα όλα, στρέφονται ευθέως εναντίον των εργαζόμενων τάξεων και οδηγούν σε περαιτέρω υποβάθμιση των λαϊκών τάξεων και σε ξεκλήρισμα της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων, των τελευταίων μέσω του πλήρους αποκλεισμού από χρηματοδότηση.

Οι αλλαγές στην Παιδεία είναι αυτές με τα πιο άμεσα αποτελέσματα, τη σφαγή των υποψηφίων και τη συρρίκνωση δεκάδων τμημάτων. Η ταξικότητα των επιλογών της κυβέρνησης εκφράστηκε με ενάργεια: Οι φτωχοί μπορούν να γίνουν ψυκτικοί, οι πλούσιοι μπορούν, στην ανάγκη, να αγοράσουν πτυχίο χωρίς το άγχος των Πανελλαδικών.

Το ότι η ανακοίνωση των εισακτέων συνέπεσε με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για να γράψει την κόρη του σε διάσημο και καλό και ακριβό πανεπιστήμιο, στο Yale, είναι αξιοσημείωτο. Είναι δυνατόν στο Μαξίμου να μην το είχαν προσέξει; Μια ισχυρή πιθανότητα είναι να έχουν απλά γραμμένη τη γνώμη της κοινωνίας. Να παινεύονται που κανένας τους δεν διανοήθηκε καν να περάσει από ελληνικό δημόσιο σχολείο. Να θεωρούν ότι χτίζουν προφίλ δυναστείας, ότι τεκμαίρεται η αριστεία τους. Και ο Μητσοτάκης αυτό προφανώς το έχει ανάγκη.

Κάτι τέτοιο προκύπτει και από τον κυνισμό και την επιδεικτική περιφρόνηση που επέδειξε και στο ζήτημα των πυρκαγιών. «Υποδείξτε μου λάθος, έχετε παράλογες απαιτήσεις, να τα ασφαλίσετε, θα κάνω μπίζνες στα καμένα». Έτσι, κατάμουτρα και με υφάκι.

Προφανώς πορεύονται επίσης με την πεποίθηση ότι το γιγαντιαίο σύστημα της διαπλοκής και η συνθλιπτική υπεροχή στα ΜΜΕ είναι σε θέση να κοντρολάρουν κάθε ζημιά στο προφίλ του Μητσοτάκη.

Η πράξη όμως έδειξε ότι αυτό ισχύει μέχρι ένα βαθμό, ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος με τα κανάλια, ίσως περισσότερο και απ' ό,τι με την ίδια την κυβέρνηση.

Η Ελλάδα που υλοποιεί η Δεξιά του Μητσοτάκη θα έχει μερικές εκατοντάδες υπερπλούσιες οικογένειες, μια ελάχιστη μεσαία τάξη, που θα προέρχεται από την πολιτική, τη Δικαιοσύνη, από θεσμούς και προνομιακά επαγγέλματα, και από εκεί και κάτω ένα ψιλοαρρύθμιστο χάος, με τις αμοιβές στο Δημόσιο να είναι ίδιες με του ιδιωτικό τομέα, και ένα υποτυπώδες κράτος με ισχυρή αστυνομία και υποβαθμισμένα δημόσια σχολεία και νοσοκομεία. Τα κουμάντα στα ήθη θα τα κάνει η Εκκλησία. Λατινοαμερικανοποίηση. Όσο περισσότερο παραμένει ο Μητσοτάκης τόσο πιο μόνιμες θα είναι οι ζημιές που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία...

H AYΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: