30.8.21

Ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί...

 «Άμεσα το κουδούνι χτυπάει για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς η... καθηγήτρια σημείωσε ότι ενώ τον Μάιο του 2021 το 7,5% των κρουσμάτων αφορούσε σε παιδιά, τον Ιούλιο -κι ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά- το ποσοστό αυτό ήταν 20%. Δηλαδή ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί, τόνισε για να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού εφήβων και παιδιών.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην περίπτωση της Σκωτίας, όπου όπως είπε μέσα σε λίγες μέρες απ' το άνοιγμα των σχολείων το ποσοστό κρουσμάτων σε παιδιά ανέβηκε στο 30%.
 
Η κ. Θεοδωρίδου είπε ακόμα ότι παρά το γεγονός ότι κανόνα είναι ήπια η νόσος, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που οι επιτροπές διαφορών κρατών έχουν αποφασίσει για τον  εμβολιασμό αυτών των ηλικιών. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας  12-17 ετών συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, ώστε πιο προστατευμένα να πάνε ξανά στο χώρο του σχολείου αλλά και να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Επίσης, συστήνεται για τη μείωση της διασποράς είπε και πρόθεσε ότι είναι και λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων.
Τα εμβόλια είναι ασφαλή, με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, τόνισε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα lockdown είχαν αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών, και όχι μόνο. Η κ. Θεοδωρίδου επικαλέστηκε μετα-ανάλυση σε μελέτη που έγινε σε 84.000 παιδιά και είπε ότι διαπιστώθηκε πως το 25% εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, και ένα στα τέσσερα συμπτωματολογία άγχους. Πρόκειται για ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρατήρησε.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι σε αυτό είναι καθοριστικός παράγοντας η συμμετοχή των γονέων, ενώ για τους νέους τόνισε πως ίσως παρακινήσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν.


Παγώνει προς το παρόν η 3η δόση

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε και στη χορήγηση 3ης δόσης εμβολίων. 

Ενώ πριν από μερικές ημέρες είχαν προαναγγείλει ότι η διαδικασία θα ξεκινούσε στις αρχές Σεπτεμβρίου για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η κ. Θεοδωρίδου έκανε σήμερα ειδική αναφορά στο ότι ακόμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως».

Επίσης, ανέφερε ότι θα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα και τα επιδημιολογικά μας δεδομένα, για να καθοριστούν σε επόμενη φάση οι κατηγορίες ατόμων που θα λάβουν την τρίτη δόση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πάντως πως αν υπάρξει έγκριση από τον ΕΜΑ θα μπορούσαν να το συστήσουν και στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η έγκριση του οργανισμού αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: