29.7.18

Τρεις εβδομάδες πριν την πυρκαγιά...


...στον Δήμο Μαραθώνα συζητούσαν για 3.000 σπίτια μέσα στο δάσος...
Το απόγευμα της 3ης Ιουλίου 2018, ακριβώς τρεις εβδομάδες πριν την καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι...
το Μάτι, ο οικισμός όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι το βράδυ της Δευτέρας, ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος του διοικητικά στον Μαραθώνα. Το πρώτο θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο παραπέμπει σήμερα σε μια φοβερή ειρωνεία. Επρόκειτο για την τύχη των σπιτιών που είναι χτισμένα εντός δασικής έκτασης, πολλά από τα οποία κάηκαν τα τελευταία 24ωρα. Ο Δήμος Μαραθώνα, όπως διαβάζουμε στην καθαρογραμμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που βρίσκεται στη διάθεση του VICE, ζητούσε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την ανάκληση των παλαιών δασικών χαρτών και την εξαίρεση από τους νέους χάρτες περίπου 3.000 κατοικιών, που έχουν χτιστεί μέσα στο δάσος.

Ο Δήμος Μαραθώνα είναι ένα μικρό μέρος της μεγάλης εικόνας. Οι περισσότεροι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα πιέζουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες και το Υπουργείο τούς κλείνει το μάτι. Η Ελλάδα πρέπει ως το καλοκαίρι του 2021 να έχει καταγράψει και οριοθετήσει τις δασικές της εκτάσεις -η διαδικασία έχει φτάσει περίπου στο 35%. Μέσα σε αυτές υπάρχουν σπίτια, τα περισσότερα αυθαίρετα. Προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις με ενστάσεις ιδιοκτητών τέτοιων κτισμάτων, υπήρξε ένα νομικό παραθυράκι στον τελευταίο Νόμο του 2016 για τους δασικούς χάρτες. Το παραθυράκι ήταν οι λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή ομάδες τουλάχιστον 50 σπιτιών, νόμιμων ή αυθαίρετων, χτισμένων σε έκταση έως 25 στρέμματα μέσα στο δάσος. Γι' αυτά, αποφασίστηκε να εξεταστούν συνολικά αργότερα, ώστε να προχωρήσει η υπόλοιπη διαδικασία. Την οριοθέτηση και καταγραφή τους πρέπει να κάνει ο τοπικός Δήμος, υποβάλλοντας στη συνέχεια αίτημα προς το Υπουργείο, ώστε να εξαιρεθούν από την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Κτηματολόγιο ΑΕ, μόνο στον Δήμο Μαραθώνα οι «οικιστικές πυκνώσεις» καλύπτουν περίπου 12.000 στρέμματα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του ο Κώστα Κουκουμάκα, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: