31.7.18

«Δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση»...

Για πρωτόγνωρη τραγωδία οι ευθύνες για την οποία θα αποδοθούν έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη...
συνέντευξη τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα για τις φωτιές στην ανατολική Αττική.

«Τα γεγονότα έχουν τη δική τους φωνή και είναι αμίλεικτη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι «αδυνατώ να καταλάβω πως υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση». «Δεν το καταλαβαίνουν όλοι οι συμπολίτες μας. Πρέπει να συνοδεύεταιο απο πράξη. Πώς ασκούν τα καθήκοντά τους και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι; Ο Τόσκας, ο Σκουρλέτης, η Δούριου, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ; Αυτοί μπορεί να κληθούν να διχειριστούν και άλλη πυρκαγιά. Ποιός έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς να διαχειριστούν μια ακόμα καταστροφή;».

«Ζητούμε το αυτονόητο. Ασφάλεια γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. Δεν θέλουν αλλά ψέματα και στάχτες» συμπλήρωσε.

«Στέκομαι σήμερα εδώ για να αναλάβω την ευθύνη μου. Έχω μαζί μου ομάδα νέων και έμπειρων στελεχών που είναι πανέτοιμοι για επανασχεδιασμό όλης της πολιτικής προστασίας» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε, κλείνοντας την εισαγωγή του, όσους βοήθησαν να μην θρηνήσουμε περισσότερα θύματα αλλά και τους εθελοντές που βοήθησαν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας».

Όπως τόνισε «για πρώτη φορά κάηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι σε μια κατοικημέν περιοχή τόσο κοντά στην Αθήνα».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «ας διαχωρίσουμε τα προβλήματα δομησης απο την άθλια διαχείριση της κρίσης και την πιο άθλια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης για συγκάλυψη όσων δεν έγιναν».

Πρέπει να υπάρξουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων» υπενθυμίζοντας ότι «σε μια εποχή που δεν μας απασχολούσε το θέμα έχω πει σκληρά πράγματα ειδικά για εκείνα τα αυθαιρετα που δεν μπορούν απο κανένα παράθυρο να νομιμοποιηθούν γιατί βρίσκονται σε ρέματα, αιγιαλούς και δάση».

Ο Τσίπρας είναι κυνικός και καταστροφικός

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «υπάρχει σωστός νόμος του Σαμαρά» ενώ ανεβάζοντας τους τόνους κατά της κυβέρνησης αναρωτήθηκε: «ποιοι μιλούν σήμερα και λενε ότι δεν έχουν ευθύνες; Εκείνοι που περοχώρησαν σε ακόμα πιο γενναιώδορες ρυθμίσεις. Σας θυμίζω το πρωτοσέλιδο της "Εφημερίδας των Συντακτών" με τίτλο "το αφεντικό τρελάθηκε". Σας θυμίζω το Σπίρτζη που έδινε οδηγίες για τακτοποίηση αυθαιρέτων. Έχει και η σημερινή κυβέρνηση μεγάλη ευθύνη για τα αυθαίρετα. Κυβερνά 4 χρόνια. Ο κ. Τσίπρας κάποτε ήταν νέος και ανευθυνος. Σήμερα είναι κυνικός και καταστροφικός».

Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών

Δριμεία ήταν η κριτική του προέδρου της ΝΔ και για όσα συνέβησαν στο συντονιστικό το βράδυ της Δευτέρας σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες έχουν τυπωμένη την αίσθηση απο το σοου στο συντονιστικό της Δευτέρας. Ολοι είχαμε την εικόνα ότι έχουμε καταστροφή και ο πρωθυπουργός έδινε την εικόνα άνεσης. Οι πολίτες δεν χρεώνουν στον Τσίπρα μόνο ανικανότητα αλλά και πρωτοφανή κυνισμό και θράσος. Η διαχείριση της κρίσης απο την κυβέρνηση με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει προσπάθεια όχι μόνο επικοινωνιακής αντιμετώπισης αλλά και της συγκάλυψης ευθυνών».

«Δεν συμβιβάζομαι με τη λογική των λιγότερων νεκρών. Στον Καναδά εκκενώθηκε πόλη. Δεν συμβιβάζομαι. Αναγνωρίζω την δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση. Αλλά δεν συμβιβάζομαι με την λογική των λιγότερων θανάτων. Επισκέφθηκα το Λύρειο Ίδρυμα. Τρεις ηλικιωμένες καλόγριες εκκένωσαν αμέσως και χωρίς απώλειες το κτήριο. Δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα. Δεν θα την ελέγχαμε τη φωτιά απο τη στιγμή που μπήκε στον οικισμό. Ομως δεν συμβιβάζομαι με την λογική των λιγότερων νεκρών. 

Να αναλάβει την έρευνα για τη φωτιά έμπειρος εφέτης εισαγγελέας

Ο Κυριακός Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας για πλαστογράφηση εγγράφου σχετικά με την εκκένωση της περιοχής που επλήγη από τη φωτιά και απάντησε ότι «οι καταγγελίες του δημάρχου είναι σοβαρές. Πρέπει να διερευνηθούν απο τη δικαιοσύνη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Ζητώ από τον πρόεδρο του Άρειου Πάγου και την εισαγγελέα να αναθέσουν την έρευνα σε έμπειρο εφέτη εισαγγελέα».

Κληθείς να τοποθετηθεί για την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου σχετικά με την αναφορά ότι στις 19:08 οι άνδρες του λιμενικού είχαν ενημερώσει για ύπαρξη σορών ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «επιβεβαιώνει το αυτονόητο. Όλοι γνώριζαν ότι ήμασταν αντιμετωποι με μεγάλη καταστροφή και υπήρχαν θύματα. Ή κάποιος δεν το είπε στον πρωθυπουργό και έπρεπε να φυγει χθες ή το απέκρυψαν. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο; Ολοι όμως γνώριζαν και δεν υπάρχει αμφιβολία επ' αυτού».

Ευχαριστώ το Ίδρυμα Νιάρχου

Όσον αφορά την πρωτοβουλία του σχετικά με το Ίδρυμα Νιάρχος και τη στήριξη στο πυροσβεστικό σώμα ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «θέλω να ευχαριστήσω το Ιδρυμα και κάθε έναν από τους απλούς πολίτες που έχουν συνδράμει και προσφέρουν από το υστέρημά τους. Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Υπάρχει ένα μέτρο στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με ευρωπαικούς πόρους 60 εκατ. ευρώ για την πρόληψη των πυρκαγιών και έχουν απορροφηθεί μηδέν...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: