31.7.18

«Το σώμα της ήταν γεμάτο κάρβουνα και αποκαΐδια»...

«Βλέπω το πορτ-μπαγκάζ ανοιχτό. Σκέφτηκα ότι πάνω στον πανικό το είχαν αφήσει ανοιχτό. Πάω κοντά να το κλείσω, ενώ ήταν εν κινήσει το αυτοκίνητο και βλέπω μια κοπέλα ξαπλωμένη, της οποίας ολόκληρο το...
σώμα, εκτός από το πρόσωπο, ήταν γεμάτο με κάρβουνα και αποκαΐδια. 

Σταμάτησα το όχημα και την έβγαλα έξω. Τη φέραμε στο κλλιμάκιό μας, την παρέλαβε ασθενοφόρο και της δώσαμε τις πρώτες βοήθειες. Εκ των υστέρων έμαθα ότι είναι από την Ιρλανδία και ότι έχασε τον σύζυγό της». 

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο εθελοντής πυροσβέστης Μανώλης Τσαλιαγκός τον τρόπο με τον οποίο έσωσε την άτυχη Ιρλανδή, που βρισκόταν με τον σύζυγό της Brian O'Callaghan-Westropp στην Ελλάδα για ταξίδι του μέλιτος. Η Zoe Holohan κατάφερε να ζήσει, όχι όμως ο άντρας της, τον οποίο είχε παντρευτεί μόλις στις 19 Ιουλίου. 

«Η πυρκαγιά είχε πάει σε ένα σημείο, όπου δεν είχαμε πλέον τι να σβήσουμε, παρά μόνο να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Βρέθηκα στο Κόκκινο Λιμανάκι με δύο συναδέλφους, με κίνηση κατά βούληση. Οργανωμένο σχέδιο εκείνη την ώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτός που κοιτάς είναι η ασφάλειά σου, η ασφάλεια του προσωπικού και να σώσεις όσες περισσότερες ζωές μπορείς. Αφού λοιπόν προσπαθούσαμε να διώξουμε τα οχήματα και τον κόσμο για να πάει σε ασφαλές σημείο, κάποια στιγμή περνάει δίπλα μου ένα όχημα με τρεις ηλικιωμένους στο μπροστά κάθισμα και 5-6 παιδιά στο πίσω», ανέφερε ο κ. Τσαλιαγκός στο ρ/σ Real fm, περιγράφοντας τι συνέβαινε πριν εντοπίσει την Ιρλανδή. 

Ο εθελοντής πυροσβέστης ζήτησε από τον κόσμο να ενημερώνεται για το τι πρέπει να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως είπε, δεν αρκεί να υπάρχει το οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης. Οφείλει και ο κόσμος να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα και να ακολουθεί τις οδηγίες των Αρχών...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: