31.7.18

«Φώτα παρακαλώ» για τη Χρύσα Σπηλιώτη...

Χάθηκε μαζί με τον σύντροφό της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Η Χρύσα Σπηλιώτη ήταν ένας πολυτάλαντος άνθρωπος με ένα από τα πιο γλυκά χαμόγελα στο χώρο της τηλεόρασης, του σινεμά και του θεάτρου...

Το υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε σήμερα «τη βαθιά της λύπη για τον απροσδόκητο και άδικο χαμό» της ηθοποιού και του συζύγου της. «Η Χρύσα Σπηλιώτη υπήρξε μία χαρισματική ηθοποιός, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, μία φωτεινή παρουσία. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της» γράφει η ανακοίνωση.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της αξέχαστης ηθοποιού, ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα της ένα μικρό δείγμα από τη δουλειά της στην ΕΡΤ, στην παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ».

Πρόκειται για μια παραγωγή του 1988 με βασικούς ήρωες είναι τον Πάλκο (Αννέτα Παπαθανασίου) και τον Σένικο (Χρύσα Σπηλιώτη), δύο παλιάτσους με καρδιά μάλαμα, που με τις περιπέτειες τους προσφέρουν γέλιο, αλλά και γνώσεις στα παιδιά. Τα κείμενα υπογράφουν η Ολυμπία Μπασκλαβάνη, η Αννέτα Παπαθανασίου και η Χρύσα Σπηλιώτη.

Η Χρύσα Σπηλιώτη είχε συνεργαστεί πολλές φορές με την ΕΡΤ, τόσο στην τηλεόραση ως σεναριογράφος και ηθοποιός, όσο και στο ραδιόφωνο. Υπέγραψε το σενάριο του σίριαλ «Κατάλληλη στιγμή» (2005), έπαιξε στις σειρές «Το χρήμα στο λαιμό σας» (1996), «Έρωτας όπως έρημος» (2003),«Αγνώστου διαμονής» (2005) και στις παραστάσεις, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Θεάτρου Δευτέρας, «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» (1980) και «Ένα σκιουράκι στη σουίτα μου» (1982).

Επίσης, παρουσίασε την παιδική εκπομπή «Γύρω γύρω όλοι», πρωταγωνίστησε στην παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ»,συμμετείχε στην παιδική σειρά «Μουρμπουλήθρες», στο παιδικό θεατρικό έργο «Στη χώρα του καρνάβαλου», έγραψε παραμύθια για την ραδιοφωνική σειρά του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ «Και όνειρα γλυκά» καθώς και την ραδιοφωνική σειρά «Χίλιες νύχτες και ένας Νασρεντίν».

Η ηθοποιός είχε παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ στο θέατρο είχε συνεργαστεί με σκηνοθέτες, όπως ο Μίνως Βολανάκης και ο Γιώργος Σεβαστίκογλου. Υπήρξε επίσης από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου», και του «Θεάτρου της Άνοιξης», συνεργάστηκε με το «Θέατρο του Νότου», το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη Σκηνή», δίδαξε υποκριτική στη σχολή του Διομήδη Φωτιάδη και θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Ασχολήθηκε τέλος, με τη συγγραφή θεατρικών κειμένων και παιδικών βιβλίων. Ανάμεσα τους τα: «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», «Σκωτσέζικο ντους», «Αγκά-σφι και φι», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και νερό», «Ποιος κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της τίγρης», «Ο γιος μου ο Νικόλαος Μάντζαρος». Πολλά έργα της έχουν μεταφραστεί και παρουσιαστεί και στο εξωτερικό...

Σωτήρης Μανιάτης
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: