12.9.16

«Επιχείρηση Κεντροαριστερά»: Το νέο στοίχημα Τσίπρα...


ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι βουλιάζουν στην αμοιβαία καχυποψία και στα θολά προικοσύμφωνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπαίει σταθερά μεταξύ του δόγματος Άδωνι και του καραμανλικού «κέντρου», και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται – εντός αυτού του πολιτικού κάδρου – να ...
δοκιμάσει τις δυνατότητες της νέας σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά.


Η «επιχείρηση Κεντροαριστερά» είναι το νέο στοίχημα του πρωθυπουργού – ένα στοίχημα, που το επιβάλουν αφ’ ενός η ανάγκη διεξόδου από τη βαριά μνημονιακή ατζέντα και, αφ’ ετέρου η δημοσκοπική κατήφεια και η εμφανής αποστασιοποίηση μιας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων που δεν προέρχεται μεν από την ριζοσπαστική Αριστερά αλλά στήριξε καίρια τον ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στρατηγική «ήπιας σύγκλισης»

Πρώτο πεδίο δοκιμής του εύρους και της δυναμικής της εν λόγω επιχείρησης θα αποτελέσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του Οκτώβρη. Έως τότε, ο σχεδιασμός του πρωθυπουργικού επιτελείου προβλέπει την προσεκτική – και ισορροπημένη – διεύρυνση του κυβερνώντος κόμματος προς τα κεντροαριστερά.

Τύποις, το προσυνεδριακό προσκλητήριο θα έχει τον χαρακτήρα της αμφίπλευρης διεύρυνσης, καθ’ ότι όμως δεν διαπιστώνεται ιδιαίτερος ζήλος για εξ αριστερών επαναπατρισμούς η βασική στόχευση θα κινείται δεξιότερα του ΣΥΡΙΖΑ και αριστερότερα του κέντρου.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα αμφίβολης ακόμη έκτασης και αποτελεσματικότητας, με δεδομένες και τις ισχυρές αντιστάσεις που εκδηλώνονται εντός ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει την οδό των ήπιων πρωτοβουλιών και υπερβάσεων. 

Διαβάστε ολόκληρη την αναλυση του tvxs, ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: