30.9.16

Το ΥΠΟΙΚ δίνει εξηγήσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΔΕΚΟ...

Να δώσει απάντηση στις αναφορές του Τύπου και της αντιπολίτευσης πως μέσα στους 8 τελευταίους μήνες αυξήθηκαν κατά 9 δισ. ευρώ τα "νέα" ληξιπρόθεσμα χρέη (δηλαδή οι...
τρέχοντες φόροι του 2016) επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι η «συνολική αύξηση» των ληξιπρόθεσμων (παλαιών και νέων δηλαδή) μέσα στο 2016 ανέρχεται σε 5,171 δισ. ευρώ και συνεπώς, όπως τονίζει, δεν ευσταθούν «τα περί συνολικής αύξησης εννέα δισ. ευρώ από την αρχή του έτους (όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας και σε δημοσιεύματα μερίδας των ΜΜΕ)».

Ωστόσο οι σχετικές αναφορές αφορούσαν στα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη που «συνολικά αυξήθηκαν» μέσα στο 2016 κατά εννέα δισ. ευρώ. Δηλαδή επισημαίνουν την τάση των φορολογουμένων να αφήνουν απλήρωτους τους «τρέχοντες» φόρους του 2016, καθώς πληρώνουν (θέλοντας και μη, για να μη χάσουν τις δόσεις ή μέσω κατασχέσεων) τα «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Είναι ενδεικτικό δε, όπως επισημαίνεται στα σχετικά ρεπορτάζ, ότι ενώ από τον Ιανουάριο του 2016 (που τα «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν τότε 84,472 δισ. ευρώ) μειώθηκαν τον Αύγουστο σε 82,586 δισ. ευρώ, επειδή πληρώθηκαν ή διαγράφτηκαν σωρευτικά 1,838 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή δημιούργησαν «νέα» τρέχοντα χρέη 8,986 δισ. ευρώ!

Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζει μάλιστα και έναν "ειδικής επεξεργασίας" πίνακα –όχι αυτόν που δημοσιεύεται χάριν ενημέρωσης των πολιτών για την παρακολούθηση της δημόσιας διοίκησης στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ κάθε μήνα.

Δείτε τους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών και της ΓΓΔΕ στο newmoney.gr

Το οξύμωρο είναι ότι παρότι οι πίνακες που έχουν σαν πηγή την ίδια την ΓΓΔΕ, έχουν διαφορετικό τρόπο καταγραφής των δεδομένων και εμφανίζουν αποκλίσεις κι μεταξύ τους.

Στον πίνακα που τώρα δημοσιοποιεί δίνει το υπουργείο Οικονομικών, σε αντίθεση με εκείνον που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο:

- παραλείπει να κάνει την διάκριση ανάμεσα σε «παλαιά» ληξιπρόθεσμα (προ του 2016) και «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη (μετά την 1.1.2016) προς την εφορία.

- καταγράφει και συνυπολογίζει στοιχεία οφειλών (παλαιών και νέων) με ημερομηνία 1ης Σεπτεμβρίου 2016 που δεν εμφανίζονται στον προηγούμενο πίνακα.

Τι πραγματικά δείχνει ο πίνακας αυτός;

1. Χωρίς να ξεχωρίζει τα παλιά από τα νέα χρέη, εμφανίζει πως την 1/1/2016 το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία ήταν 86,301 δισ. ευρώ, ενώ την 1/9/2016 ήταν 91,472 δισ. ευρώ. Με την μέτρηση αυτή, η συνολική αύξηση ήταν 5,171 δισ. σε 8 μήνες.

Ο πίνακας όμως που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ εμφανίζει άλλη εικόνα. Ότι δηλαδή τον Ιανουάριο το ληξιπρόθεσμο χρέος ήταν 85,928 δισ. ευρώ (84,472 δισ. παλαιά χρέη και 1,456 δισ. ευρώ νέα χρέη του 2016) και τον Αύγουστο 91,582 δισ. (82,596 δισ. παλαιά χρέη και 8,986 δισ. νέα χρέη). Η αύξηση φαίνεται να είναι 5,654 δισ. ευρώ.

Η εξήγηση που δίνουν από την ΓΓΔΕ για την απόκλιση ανάμεσα στους δύο πίνακες, είναι πως σε εκείνον που δίνει τώρα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών «μετράνε» και τα «νέα ληξιπρόθεσμα» από 1ης Σεπτεμβρίου, ενώ στον άλλον που αναρτάται στο διαδίκτυο εμφανίζονται αυτά με έναν μήνα καθυστέρηση (δηλαδή εμφανίζεται «το νέο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο έως τον προηγούμενο μήνα από το μήνα αναφοράς ενώ τα στοιχεία του "Παλαιού Ληξιπρόθεσμου Χρέους" αφορούν το "Παλαιό Ληξιπρόθεσμο Κεφάλαιο" όπως διαμορφώνεται το μήνα αναφοράς»).

Και έτσι ακόμα όμως, η αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των μηνιαίων στοιχείων δεν αναιρεί ότι, σωρευτικά, το 2016 γράφτηκαν στα βιβλία πρόσθετα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη 8,986 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο (μήνας αναφοράς στον πίνακα που ενημερώνεται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ).

2. Ένα επιπλέον στοιχείο που δίνει τώρα το υπουργείο Οικονομικών και δεν εμφανίζεται στον πίνακα που αναρτάται δημόσια κάθε μήνα, είναι ότι μεγάλο μέρος από τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη του 2016, το έχουν δημιουργήσει πρώην ΔΕΚΟ. Στον άλλον πίνακα που δημοσιοποιεί κάθε μήνα η ΓΓΔΕ, αναγράφονται μόνον τα «παλαιά» χρέη των ΔΕΚΟ (8,058 δισ. τον Αύγουστο 2016). Προκύπτει δηλαδή τώρα ότι δημιούργησαν επιπλέον «νέα» χρέη (μέσα στο 2016) ύψους 847 εκατομμυρίων ευρώ! Τα 534 εκατ. τον Ιούλιο και τα 313 εκατ. τον Αύγουστο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: