30.9.16

Ενισχυμένο κατηγορητήριο για τους αδελφούς Ψωμιάδη...

Με νέα πρόταση-κόλαφο, που περιλαμβάνει επιπλέον κατηγορίες κι ένα ακόμη πρόσωπο, ο εισαγγελέας εφετών - αρμόδιος για υποθέσεις διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης, ζητά από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να παραπεμφθούν ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντινομάρχης αδελφός του, Διονύσης, και πλέον και ο...
επί των ημερών τους «εκλεκτός» γενικός γραμματέας της νομαρχίας, Δημήτρης Λευκόπουλος, κατά περίπτωση, για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, άμεση συνέργεια στα αδικήματα αυτά και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 που επισύρει ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην δημάρχου πρωτόδικα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τα λεγόμενα «45άρια», τα έργα δηλαδή της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν απευθείας σε εργολάβους. Τα αδικήματα που στοιχειοθετούνται, είναι κατά περίπτωση απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, ψευδή βεβαίωση, ηθική αυτουργία και άμεση συνεργεία.

Εκτός από τους αδελφούς Ψωμιάδη και τον άλλοτε γενικό γραμματέα της νομαρχίας, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, είχε προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων άλλα έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους πρώην τμηματάρχες τεχνικών υπηρεσιών, ένας πρώην αντινομάρχης κι ένας πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας.

Στη δικογραφία αναφέρονται 456 έργα, από τα οποία το ελληνικό Δημόσιο αποτιμάται ότι ζημιώθηκε κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ, κατά το χρονικό διάστημα 2005-2010.

Οι αδελφοί Ψωμιάδη είχαν απολογηθεί συμπληρωματικά τον περασμένο Μάρτιο στην ανακρίτρια οικονομικών εγκλημάτων Βασιλική Ζώτου, ισχυριζόμενοι ότι λειτουργούσαν σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Αρείου Πάγου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην περιφερειάρχης και ο αδερφός του προσκόμισαν έγγραφα, ισχυριζόμενοι ότι όλα έγιναν νόμιμα. Φέρονται να υποστήριξαν ότι λειτουργούσαν με το ίδιο σύστημα όλες οι νομαρχίες, ικανοποιώντας τις ανάγκες τόσο των δήμων όσο και των Συλλόγων για έργα που έπρεπε να προωθηθούν άμεσα.

Στην αρχική τους απολογία για την πολύκροτη υπόθεση με τα 45άρια στην ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, Ανθία Τσαφίτσα, είχε προσέλθει ως μάρτυρας και κατέθεσε υπέρ τους ο νυν πρόεδρος της δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπό την ιδιότητα του πρώην υπουργού εσωτερικών.

Τα 45άρια

Τα επονομαζόμενα «45άρια» ήταν στην πραγματικότητα αναθέσεις μεγάλων έργων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που οι κατηγορούμενοι «έσπαζαν» σε μικρότερα ύψους μέχρι 45 χιλιάδων ευρώ, ώστε να αποφεύγεται η διαδικασία των διαγωνισμών και να ανατίθενται σε ημέτερους.

Η δικογραφία έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά τις κατατμήσεις 456 έργων, συνολικής αξίας 15,3 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν με απ' ευθείας αναθέσεις σε εργολάβους (τα 45άρια). το δεύτερο έχει να κάνει με συμβάσεις της Νομαρχίας, και μετέπειτα περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εργαζόμενους που εισέπραξαν παράνομα χρήματα, με ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το δημόσιο.

Το Νοέμβρη του 2015, λίγο μετά την αρχική πρόταση του εισαγγελέα διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση, να παραπεμφθούν σε δίκη οι αδελφοί Ψωμιάδη για το σκάνδαλο, το Συμβούλιο Εφετών παρήγγειλε τη διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης προκειμένου να τους απαγγελθούν συμπληρωματικές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, για ηθική αυτουργία σε απιστία από κοινού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η παραγγελία επέκτασης της ανακριτικής διαδικασίας έγινε προκειμένου:

Να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον ορισμένων προσώπων σε βάρος των οποίων υπάρχουν υπόνοιες ότι ενέχονται στο σκάνδαλο.
Σε σχέση με την υπόθεση των 456 έργων προυπολογισμού έως 45 χιλιάδων ευρώ να απαγγελθούν πρόσθετες κατηγορίες σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη για ηθική αυτουργία από κοινού σε κακουργηματικές πράξεις.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: