30.9.16

Μετωπική στη Βουλή για το Προσφυγικό...

Γιάννης Μουζάλας
Ανέβηκαν οι τόνοι και σήμερα στη Βουλή με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συγκρούονται για ακόμη μία φορά για το προσφυγικό ζήτημα κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας.

Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο Γιάννης Μουζάλας μια...
επιχείρηση βίαιης απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, «διότι θα γίνουν εξεγέρσεις και γιατί μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για μαζικές ροές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κάλεσε τα κόμματα να πιέσουν στα ευρωπαϊκά κόμματά τους για τη διατήρηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, αντί να στηρίζουν την εύκολη λύση της μαζικής βίαιης απομάκρυνσης.

«Στα νησιά μας, ο νησιωτικός λαός δοκιμάζεται. Δοκιμάζονται από υπερπληθυσμό. Τι άλλαξε; Ο πληθυσμός εγκλωβίζεται. Μένει καιρό, ενώ θέλει να φύγει από τη χώρα, τελειώνουν τα λεφτά του, είναι θυμωμένος, απελπισμένος», είπε ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αν και δεν αρνήθηκε ότι «οι νοικοκυραίοι δοκιμάζονται».

Προειδοποίησε ότι είναι μια εύκολη λύση να φύγουν βίαια από τα νησιά οι άνθρωποι αυτοί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος «να πέσει η συμφωνία». «Αν τους πάρουμε, πέφτει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Να φύγουν από τα νησιά; Να φύγει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από τη μέση; Αυτό θα σώσει τα νησιά, θα σώσει τη Χίο; Θα σώσει τη Σάμο; Αυτό θα σώσει τη χώρα μας;», είναι η αναφορά που έκανε ο Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί για την αποσυμφόρηση των νησιών που δοκιμάζονται από πληθυσμό.

«Από τα νησιά μπορούμε να πάρουμε αυτούς οι οποίοι κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία» είπε και ενημέρωσε ότι εδώ και 20 ημέρες έχουν ξεκινήσει σχετικές προσπάθειες και «μαζεύονται προς τα κάτω».

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι είναι δυνατό να μετακινηθούν και ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά η κυβέρνηση παρέλαβε 300 θέσεις για ασυνόδευτα ανήλικα και αυτή τη στιγμή οι θέσεις είναι 850.

Το επόμενο δίμηνο, η εκτίμηση είναι ότι οι θέσεις αυτές θα έχουν γίνει περίπου 1200 και θα συνεχιστεί η προσπάθεια, αλλά σημείωσε πως όποιος πει ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα λυθεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, θα είναι ψέμα.

«Δεν μπορώ να λύσω το πρόβλημα μέσα σε έξι μήνες και το ξέρετε. Σε 300 θέσεις τα είχατε και τα υπόλοιπα ήταν στο δρόμο», είπε ο Γιάννης Μουζάλας και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα να σας κουνήσω το δάχτυλο, αλλά προσπαθώ να σας πω ότι το έχετε ζήσει το πρόβλημα, το ξέρετε και απλά το λέτε για να κατηγορήσετε την κυβέρνηση».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση κάνει μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και την μεταφορά από τα νησιά.

Σε ενάμισι μήνα υπήρξαν επαφές με 13 υπουργούς της ΕΕ, είπε ο κ. Μουζάλας, επισήμανε όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών αυτών ανήκει, είτε στο Λαϊκό κόμμα, είτε στην σοσιαλδημοκρατία.

«Προσπαθούμε να πετύχουμε να διευρυνθεί η συμφωνία ώστε να μπορεί υπό κράτηση, σε κλειστά κέντρα, ένας αριθμός μεταναστών να μεταφερθεί στην ενδοχώρα», ανέφερε και μάλιστα για το λόγο αυτό υπήρξε η επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Τουρκία, ενώ αυτό το θέμα συζητήθηκε -όπως είπε- και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ χθες συντάχθηκε και επιστολή προς τον κ. Τσαβούσογλου.

«Προχωράμε και προσπαθούμε. Αντί για κριτική πιέστε λοιπόν μέσα στο κόμμα σας, το Λαϊκό κόμμα, πιέστε στη σοσιαλδημοκρατία, αν θέλετε να μην πέσει η συμφωνία», είπε ο Γιάννης Μουζάλας και τόνισε ότι το αίτημα της Ελλάδα δεν είναι ευμενώς αποδεκτό, υπάρχουν δυσκολίες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα κενά της EASO και τόνισε ότι απαιτείται η αύξηση του δυναμικού, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι επιστροφές από τα νησιά με σχέδιο από το Νοέμβριο να επιστρέψουν στην Τουρκία 250 άτομα.

Σειρά «γαλάζιων» επιθέσεων

Ο Κώστας Κατσαφάδος κατήγγειλε ότι οι αβελτηρίες της πολιτικής της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο μεταναστευτικό και αναφέρθηκε στις προεκτάσεις εθνικής ασφάλειας.

Η κυβέρνηση είπε, απέτυχε και στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τους καταυλισμούς που έχει κάνει και κατέθεσε και την πρόσφατη έκθεση της διεθνούς αμνηστίας που αναφέρει σοβαρές παραλείψεις από την κυβέρνηση.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι μετεγκαταστάσεις με τους ρυθμούς που διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις. «Τι κάνετε εσείς γι’ αυτό; Πώς απάντησε ο κ. Τσίπρας όταν η κ. Μέρκελ τον επέπληξε για το προσφυγικό;» είπε ο βουλευτής και ζήτησε να ενημερωθεί αν ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα αυτό στη διάσκεψη των Αθηνών και γιατί δεν το συμπεριέλαβε στην κοινή διακήρυξη.

Ο Σταύρος Καλαφάτης προειδοποίησε ότι οι νέες ροές θα είναι αμιγώς μεταναστευτικές και όχι προσφυγικές. Μίλησε επίσης για την αποτυχία του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων.

Ο Μανώλης Κόνσολας προειδοποίησε ότι το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με τραγικές και δραματικές επιπτώσεις για τα νησιά. Η κυβέρνηση με απόλυτη ανευθυνότητα δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου είπε, και αναρωτήθηκε ποιος έδωσε στην κυβέρνηση το δικαίωμα να δημιουργήσουν hot spots στους τουριστικούς προορισμούς. Είστε ενταγμένοι στη λογική ξέφραγο αμπέλι, είπε ο κ. Κόνσολας και τόνισε ότι αυτά τα κέντρα είναι τελείως ανεξέλεγκτα.

Ο Νότης Μηταράκης δεν παρέλειψε να μιλήσει για την ασφυκτική κατάσταση στη Χίο και πρόσθεσε για την τελευταία κινητοποίηση στο νησί ότι κάποιοι προσπάθησαν να την αμαυρώσουν αλλά ο κόσμος της Χίου προειδοποιεί ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει το όριο αντοχής του νησιού να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες με ασφάλεια. Η Χίος αγκάλιασε αυτούς τους ανθρώπους στήριξε την προσπάθεια δημιουργίας hot spot και τώρα εσείς βάζετε ταμπέλα ότι πίσω από κάθε κινητοποίηση υπάρχει σκοπιμότητα, τόνισε ο Ν. Μηταράκης.

Ο δε Χ. Αθανασίου χαρακτήρισε μείζον εθνικό ζήτημα το μεταναστευτικό και μετέφερε την αγωνία των κατοίκων της Λέσβου σημειώνοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι κάτοικοι του νησιού έχουν βοηθήσει 400.000 εν δυνάμει πρόσφυγες. Προειδοποίησε ότι η διαιώνιση της κατάστασης έχει καταστροφικές συνέπειες για το νησί και προέτρεψε την κυβέρνηση να ρωτήσει τους κατοίκους των νησιών που έχουν αγγίξει τα όρια τους.

«Τελικά αυτή η κυβέρνηση ποιον εκπροσωπεί; Οι τουριστικές αφίξεις στη Λέσβο μειώθηκαν 70% φέτος» είπε ο βουλευτής.

Η Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προπαγανδιστικά προσπαθεί να εμφανίσει ότι έχει κάνει κάτι καλύτερο από τους προηγούμενους, είτε στο μνημόνιο είτε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα γιατί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα γονατογράφημα και τώρα φτάνει η Ελλάδα να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της ΕΕ με την Τουρκία αντί να προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα.

Η βουλευτής είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι επωφελής για την Ελλάδα και τόνισε ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να πηγαίνει στον ΟΗΕ, στη Βιέννη, στην Μπρατισλάβα και λέει τι πρέπει να κάνει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας και αν τα βρίσκουν μεταξύ τους στο θέμα της βίζας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: