30.9.16

Οι «πελάτες» του Μητσοτάκη...

Κατσάκος Πέτρος

Το 2014, όταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έβαζε λουκέτο στα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ στέλνοντας στην ανεργία, μέσω της περίφημης διαθεσιμότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, τους εκπαιδευτικούς, ουσιαστικά άνοιγε τις...
δουλειές για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ που καιροφυλακτούσαν, ήδη πληροφορημένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι, για τον χρυσοφόρο ορίζοντα που ανοιγόταν διάπλατα μπροστά τους. Ήταν, δε, τόσο καλά οργανωμένοι οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε με την επισημοποίηση του κλεισίματος των ΕΠΑΛ είχαν στα χέρια τους καταλόγους με ονόματα, διευθύνσεις και τηλεφωνικούς αριθμούς των υποψήφιων πελατών τους, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες των σχολών τους έναντι διδάκτρων που κυμαίνονταν μεταξύ 2.500 - 5.000 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με την ειδικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκείνων των ημερών, τουλάχιστον 20.000 παιδιά βρέθηκαν εκτός συστήματος δημόσιας εκπαίδευσης και θεωρήθηκαν υποψήφιοι “πελάτες” - για να χρησιμοποιήσουμε την προσφιλή έκφραση του Κυριάκου Μητσοτάκη - των ιδιωτικών ΙΕΚ που περίμεναν στη γωνία όσους γονείς είχαν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των διδάκτρων. Είναι εκείνες οι ημέρες που η διαρροή των non papers τής τότε κυβέρνησης για το τέλος των ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ συνέπιπτε χρονικά με την παρουσία υπουργών σε εγκαίνια ιδιωτικών ΙΕΚ τα οποία άνοιγαν τα τμήματα ειδικοτήτων που το υπουργείο Παιδείας καταργούσε. Απίστευτες συμπτώσεις, για να είναι μόνο συμπτώσεις.

Προχθές, από το βήμα της Βουλής, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, ψιθύρισε στους επιχειρηματίες των ΙΙΕΚ πως με την επιστροφή του στην εξουσία, θα επιστρέψουν στα ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και οι “πελάτες” που χάθηκαν πέρυσι και φέτος λόγω ΣΥΡΙΖΑ και Φίλη. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά μηνύματα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε την Τετάρτη, όταν απείλησε πως θα καταργήσει όλα όσα αυτή η κυβέρνηση έκανε στον χώρο της Παιδείας. Γιατί μπορεί να κοιτούσε τους πολίτες εκείνη την ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μιλούσε σε αυτούς που τόσο πέρυσι όσο και φέτος βλέπουν τους “πελάτες” να επιστρέφουν κατά χιλιάδες στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, απειλώντας την κερδοφορία που τους είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, και ας ήταν ξεζουμισμένοι μέχρι τελευταίας σταγόνας.

Αυτή ήταν μια από τις πολλές απειλές που η προχθεσινή ομιλία Μητσοτάκη περιείχε. Μια απειλή προς τους οικονομικά αδύναμους, τους οποίους προειδοποίησε με νέα λουκέτα και νέες διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών. Μια απειλή, που κρυμμένη πίσω από φιλελεύθερες αριστοφιλοσοφίες, επί της ουσίας λέει πως αν έχεις χρήματα να πληρώσεις για να μάθει η κόρη σου ή ο γιος σου μια τέχνη έχει καλώς. Αν δεν έχεις, ας πρόσεχες κι εσύ και το παιδί σου που δεν αριστεύσατε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: