30.9.16

Η Συνθήκη της Λωζάνης και το παιχνίδι του Ερντογάν ...


...κόντρα στους Κεμαλιστές.
"Η μεταστροφή Ερντογάν «διαβάζεται» εν πολλοίς από τους αναλυτές ως ζήτημα που έθεσε κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και για να χτυπήσει τους αντιπάλους του Κεμαλιστές και τους πολιτικούς επιγόνους του πρώην προέδρου της Τουρκίας και εκ των διαπραγματευτών στη Συνθήκη της Λωζάνης Ισμέτ Ινονού"...
Θύελλα ξέσπασε στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί οργισμένα για...
«απαράδεκτη και λαθεμένη δήλωση ντροπής» που θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τη χώρα. 


Οι αντιδράσεις προέρχονται από το στρατόπεδο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που σπεύδει να υπογραμμίσει τη… ραγδαία αλλαγή στάσης του Ερντογάν - σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - απέναντι στη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο ο Ερντογάν στο μήνυμά του για την 93η επέτειο της υπογραφής της συνθήκης είχε πει ότι πρόκειται για μια μεγάλη νίκη που αποτελεί τον «τίτλο ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Μόλις χθες, ωστόσο, σε συνάντηση που είχε με τοπικούς άρχοντες στην Άγκυρα υποστήριξε ότι «κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν και να παρουσιάσουν ως νίκη τη Συνθήκη της Λωζάνης». «Μας απείλησαν με τη συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας παραπλάνησαν ώστε να δεχθούμε τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 ως νίκη. Με αυτήν χάσαμε τα νησιά (του Αιγαίου) από τα οποία μπορούσες να φωνάξεις και να ακουστείς απέναντι» τόνισε.

Η μεταστροφή Ερντογάν «διαβάζεται» εν πολλοίς από τους αναλυτές ως ζήτημα που έθεσε κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και για να χτυπήσει τους αντιπάλους του Κεμαλιστές και τους πολιτικούς επιγόνους του πρώην προέδρου της Τουρκίας και εκ των διαπραγματευτών στη Συνθήκη της Λωζάνης Ισμέτ Ινονού. 

Εξάλλου, ούτε η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, καθώς ο Ερντογάν ήθελε να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, εξού και κατά τις δηλώσεις του για τη Λωζάνη φρόντισε να προσθέσει ότι «σε περίπτωση που πετύχαινε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο διεθνής παράγοντας θα επέβαλλε στην Τουρκία μια συνθήκη πολύ πιο χειρότερη από αυτή των Σεβρών».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: