30.10.15

Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικούς συμβούλους στη Συρία...

Η Ουάσινγκτον θα στείλει μια μικρή μονάδα, αποτελούμενη από λιγότερους από 50 άνδρες των ειδικών δυνάμεων, στη βόρεια Συρία για να συνεργαστούν με τους αντικαθεστωτικούς  στον αγώνα εναντίον...
 του Ισλαμικού Κράτους, 
ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσουν θα είναι καθαρά συμβουλευτικός.
«Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την αποστολή μιας μικρής ομάδας λιγότερων από 50 ανδρών στη βόρεια Συρία», είπε μία πηγή. Οι στρατιώτες αυτή θα «βοηθήσουν στον συντονισμό των τοπικών δυνάμεων και στις προσπάθειες του (διεθνούς) συνασπισμού που εναντιώνεται στο ΙΚ», εξήγησε η πηγή αυτή, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Εξάλλου, άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη A-10 και καταδιωκτικά F-15 στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Η νέα αμερικανική στρατηγική για τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών περιλαμβάνει επίσης και την ανάπτυξη μιας νέας δύναμης ειδικών επιχειρήσεων στο Αρμπίλ του βόρειου Ιράκ, την «εντατικοποίηση» της συνεργασίας με τους Ιρακινούς με στόχο την ανάκτηση της πόλης Ραμάντι από τους τζιχαντιστές και την επέκταση της βοήθειας, όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας, στην Ιορδανία και τον Λίβανο, ανέφερε μια πηγή της Γερουσίας.

Ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης των νέων αμερικανικών σχεδίων για τη Συρία μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης ενημέρωσαν για το θέμα και για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ τα μέλη του Κογκρέσου, όπως επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Από τη μεριά του, το αμερικανικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί κομάντο θα συνεργαστούν με ομάδες στη βόρεια Συρία που έχουν «αποδείξει την αξία τους» στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι συνεργάτες τους ενδέχεται να περιλαμβάνουν Κούρδους αντάρτες αλλά και αντικαθεστωτικούς διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι ανήκουν στις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», συμπληρώνει η πηγή του δικτύου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μακ Θόρνμπερι, η επικείμενη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου καθιστά σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση αισθάνεται την πίεση της «αποτυχημένης πολιτικής» της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Φοβάμαι πως η διοίκηση προσπαθεί να εφαρμόσει περιορισμένα μέτρα, τα οποία όμως αποφάσισε πολύ αργά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τη διαφορά», δήλωσε ο κ. Θόρνμπερι στο NBC News. Μάλιστα, όπως επισήμανε, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί «μία στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους» αλλά μία απόπειρα να «αποτραπεί η καταστροφή μέχρι να λήξει η θητεία της κυβέρνησης»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: