31.10.15

Εξώσεις στην Ελλάδα, για χάρη του Ραχόι...


Οι εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου στην Ισπανία είναι κρίσιμες για τον ανακαθορισμό των πολιτικών συσχετισμών στην ευρωζώνη. Αν οι Σοσιαλιστές καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση (είτε με τους αριστερούς Podemos είτε με τους κεντρώους Ciudadanos) το ρεύμα της αντιλιτότητας θα ενισχυθεί σημαντικά και η αμφισβήτηση του δόγματος Σόιμπλε θα αποκτήσει νέα δυναμική.

Για το...
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η στήριξη του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αποτελεί μείζονα προτεραιότητα και προσωπική υπόθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ που κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει. Το προεκλογικό αφήγημα του ηγέτη της ισπανικής δεξιάς είναι ότι χάρη στη διακυβέρνησή του άνοιξε για τη χώρα του ο κύκλος της ανάκαμψης και τα δύσκολα χρόνια περνούν πλέον στο παρελθόν. Η επαγγελία του σκιάζεται από τις σκληρές εικόνες των εξώσεων, που συνεχίζονται από το 2012 μέχρι σήμερα, με τους αστυνομικούς που αναλαμβάνουν το ξεσπίτωμα να ασκούν ακόμη και βία σε βάρος των ανυπάκουων υπερχρεωμένων. Για τον Μ. Ραχόι είναι σημαντικό να φανεί ότι οι εξώσεις δεν έχουν δεξιό ή αριστερό πρόστιμο, ότι συμβαίνουν παντού όπου υπάρχει κρίση, και τον δυσκολεύει στην επιχειρηματολογία του το γεγονός ότι δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα με την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα.

Το παράδειγμα της Μαδρίτης

Ηδη τον έχει δυσκολέψει η αριστερή δήμαρχος της Μαδρίτης που ακύρωσε το καλοκαίρι διαταγές έξωσης σε βάρος δεκάδων οικογενειών που ζουν σε εργατικές κατοικίες και εξασφάλισε τη διαμονή άλλων 2.000 οικογενειών σε τέτοιες εστίες. Η Μανουέλα Καρμένα έθεσε ως προτεραιότητα την υποστήριξη των προγραμμάτων στέγης σε μια χώρα όπου η φούσκα των ακινήτων και το σκάσιμό της είχε αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να χάσουν τα σπίτια τους.

Η Καρμένα ανέλαβε δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας τον Ιούνιο, αφού ο συνασπισμός του οποίου είναι επικεφαλής, “Μαδρίτη τώρα”, συνήψε συμμαχία με τους Σοσιαλιστές τερματίζοντας την κυριαρχία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) στον δήμο αυτό, που κράτησε για 24 χρόνια.

Αν και ο συνασπισμός αυτός είναι ανεξάρτητος, υποστηρίζεται από τους Podemos, όπως και πολλοί άλλοι δήμαρχοι από τη Βαρκελώνη ως τη Θαραγόθα, που ανέλαβαν καθήκοντα μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Για το κυβερών κεντροδεξιό κόμμα της Ισπανίας είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να μην περιστρέφεται η προεκλογική συζήτηση γύρω από την ανεργία που παραμένει υψηλή, εφιαλτική στις νεαρές ηλικίες, ούτε γύρω από την κοινωνική καταστροφή που έφερε η πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Τον εξυπηρετεί η θεωρία του μονόδρομου που θα την ενίσχυε μια νίκη των πιστωτών επί του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πλειστηριασμών.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: