31.10.15

Το ελληνικό παράδειγμα...

"Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης είναι αυτό που δείχνει η Μυτιλήνη. Και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά, για να τους φωτογραφίσουν"

Αυτή η...
φράση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, καθώς απαντούσε για το προσφυγικό στην «ώρα του πρωθυπουργού», εκφράζει νομίζουμε τα αισθήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Ηταν η καλύτερη απάντηση σε όσους κουνούν το δάχτυλο απειλητικά ή «διδακτικά» απέναντι στην Ελλάδα, ενώ οι ίδιοι ορθώνουν φράχτες και τείχη σε διάφορα σημεία της Ευρώπης για να εμποδίσουν τα νέα «μιάσματα» να λερώσουν τα καθαρά κράτη τους!

Το προσφυγικό αποτελεί αναμφίβολα πλέον ένα υπαρξιακό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη, για όλα τα κράτη της ηπείρου μας, είτε βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε έξω από αυτήν. Και ολόκληρη η Ευρώπη κρίνεται στις ακτές του Αιγαίου, κρίνεται με τη στάση που υιοθετούν κυβερνήσεις, κόμματα και κοινωνίες απέναντι στα ανθρώπινα κύματα της προσφυγιάς και της απόγνωσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν -με τον απαραίτητο σεβασμό- το μεγαλείο των Ελλήνων, από κάθε τάξη και από κάθε θέση, δημόσια ή ιδιωτική, που σπεύδουν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς για τη σωτηρία χιλιάδων προσφύγων, χωρίς να ρωτούν από πού είναι ή σε ποιον θεό πιστεύουν.

Αυτή τη βαθιά ανθρώπινη αλληλεγγύη είχαμε χρόνια να τη δούμε και θα πρέπει να την περιφρουρήσουμε, να την αναδείξουμε και να ζητήσουμε να τη μοιραστούν μαζί μας οι πολίτες της Ευρώπης. Η ενωμένη Ευρώπη σχεδιάστηκε με βάση τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού, όχι με βάση τα ποσοστά του κέρδους και τις μίζες.

Το προσφυγικό ξεπερνά τα όρια της μικρής Ελλάδας, μιας χώρας που ζει εδώ και χρόνια σε κατάσταση κρίσης, λιτότητας, στα όρια της πτώχευσης.

Ομως αυτός ο λαός δεν κλαίει τη μοίρα του, έχει βαθιά πίστη σε αξίες και την ιστορική εμπειρία πολέμων, διωγμών και προσφυγιάς, γι’ αυτό ορθώνει το ανάστημά του και βοηθά από το υστέρημά του τους διωγμένους και κατατρεγμένους πρόσφυγες. Δεν είναι μόνον η Μυτιλήνη, είναι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και αυτό πρέπει να λειτουργήσει ως δίδαγμα για ολόκληρη την Ευρώπη!

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: