30.11.12

"Η κρίση είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική" (ΒΙΝΤΕΟ)...Για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και για την απονομή του Νόμπελ στην ΕΕ μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός σε ομιλία του σε εκδήλωση του ινστιτούτου «Berggruen» στο Βερολίνο.

Ο... Γιώργος Παπανδρέου, όπως δημοσίευσε η Huffington Post, αναφέρθηκε στην εμπειρία του στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα που επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι η παρούσα κρίση «είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική».

«Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν υπήρχε πολιτική βούληση, θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει πολύ από τον πόνο, να έχουμε καθησυχάσει τις αγορές και να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, ενώ την ίδια ώρα θα μεταρρυθμίζαμε ασθενείς, μη βιώσιμες οικονομίες όπως η δική μας στην Ελλάδα», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Παρά την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης περί του αντιθέτου, είναι οι Έλληνες πολίτες που πρώτοι και περισσότερο απ' όλους ήθελαν αυτή την αλλαγή», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου. «Αντ' αυτού επιτρέψαμε στο φόβο και στη δυσπιστία να μας κατανικήσουν. Και ο φόβος γεννά περισσότερο φόβο και αβεβαιότητα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Αντί της κατανόησης έχουμε αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Αντί για συλλογική, διαφανή δράση από τους οργανισμούς, μετακινηθήκαμε σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων όπου η ισορροπία δυνάμεων καθορίζεται από τα πολύ μεγάλα κράτη», σχολίασε ο κ. Παπανδρέου.

Κριτικάροντας έντονα τη συνταγή που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «αντί για τις πραγματικές, απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, εφαρμόζουμε μια υπερβολική δόση λιτότητας ασχολούμενοι περισσότερο με τα συμπτώματα και λιγότερο με τις αιτίες της οικονομικής συμφοράς που έχει πλήξει την Ευρώπη».

Την ομιλία του ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου, την άνοιξε αναφερόμενος στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σε αυτούς που εξεπλάγησαν από την απονομή του βραβείου Νόμπελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέω: Ξανασκεφτείτε το. Δεν ήταν μόνο μια ανταμοιβή που άξιζε στην Ευρώπη για την συμβολή της στην επιβολή της ειρήνης και της σταθερότητας στο πρόσφατο παρελθόν - η επιτροπή Νόμπελ έστειλε επίσης μια καθαρή προειδοποίηση στους σύγχρονους ηγέτες. Μπορώ σχεδόν να τους ακούσω να λένε: "Σε αυτή τη δύσκολη Οδύσσεια, μην εγκαταλείπετε το πλοίο. Στο σημερινό κόσμο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πολύτιμη για να σπαταληθεί».

Κατά τον κ. Παπανδρέου, η απονομή του Νόμπελ στην ΕΕ «ήταν μια έμμεση αλλά ισχυρή απάντηση στην επικίνδυνη εθνικιστική και λαϊκίστικη ρητορική που έχουν υιοθετήσει κάποιοι πολιτικοί για να περιγράψουν την τρέχουσα οικονομική κρίση».


Το μήνυμα αυτό δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη χρονική στιγμή», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Σαν τα φαντάσματα από το παρελθόν, βλέπουμε πολιτική βία, ξενοφοβία, τους μετανάστες να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και τον ακραίο εθνικισμό να εισβάλλει ακόμη και στα κοινοβούλιά μας. Αυτή είναι μια Ευρώπη που αποκλίνει από τις θεμελιώδεις αρχές της».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «είναι αυτές οι πολιτικές του φόβου που μοιάζουν να έχουν καταστήσει την Ευρώπη ανίκανη. Μια Ευρώπη που μοιάζει ανίσχυρη να δώσει τέλος στην κρίση. Αυτό έχει υπονομεύσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μας και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αυτό το κλίμα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ούτε στους πολίτες μας ούτε στις αγορές. Ούτε και η λύση θα προέλθει από την υποχώρησή μας σε μια επαν-εθνικοποιημένη Ευρώπη».

Ακόμα, ο Γ. Παπανδρέου ανέλυσε το δικό του όραμα για τη νέα Ευρώπη.

«Τα ευρωομόλογα και η ομοσπονδιακή τραπεζική ένωση είναι ζωτικά εργαλεία για να διαφυλάξουμε την ΕΕ από παρόμοιες κρίσεις και να θέσουμε τις οικονομίες μας σε πιο σταθερές βάσεις», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.

Η δεύτερη αλλαγή που πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός είναι οι παρεμβάσεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου η ανταγωνιστικότητα να βασιστεί στην ποιότητα, όχι στις ανισότητες, όπως ο ίδιος λέει.

Η τρίτη παρέμβαση που εισηγήθηκε ο κ. Παπανδρέου είναι να ισχυροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. «Η περίπλοκη διαδικασία λήψης αποφάσεων κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να νιώθουν ότι τίθενται στο περιθώριο απ' αυτές τις αποφάσεις. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει έλλειμμα δημοκρατίας», θεωρεί ο κ. Παπανδρέου.

«Η Ευρώπη μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, όμως πρώτα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες για το μέλλον τους», εξήγησε ο κ. Παπανδρέου.

Πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποί μας στην Ένωση και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, υποστήριξε. «Ένας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλεγμένος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ή ακόμη και ένας πρόεδρος εκλεγμένος απ'ευθείας από τους πολίτες), πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα, τρόποι αμεσότερης συμμετοχής των πολιτών και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι κάποιες από τις ιδέες που θεωρώ ώριμες», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: