30.11.12

Οι πανηγυρισμοί των Παλαιστινίων δεν έχουν τελειωμό...

Αποστολή στην Παλαιστίνη: Μαρία Γιαχνάκη
Γι άλλη μια φορά η Μοκάτα το στρατηγείο της Παλαιστινιακής ηγεσίας στην Ραμάλα πλημμύρισε κόσμο. Αυτήν την φορά με δάκρυα χαράς και ζητωκραυγές.
Η τελευταία φορά που θυμάμαι το στρατηγείο αυτό να έχει τόσο κόσμο ήταν τότε που...
έφευγε με ελικόπτερο ο Γιάσερ Αραφάτ για να πάει σε νοσοκομείο στο Παρίσι από όπου έχασε τελικά την μάχη του. Τότε ήταν που Παλαιστίνιοι από παντού κατέφθαναν στην Ραμάλα κι διέμεναν γύρω από το στρατηγείο του περιμένοντάς τον να γυρίσει. Και όταν πια τον έφεραν πίσω για το τελευταίο αντίο ο κόσμος που ήταν εκεί έμοιαζε με κύματα της θάλασσας που δεν μπορείς να τα μετρήσεις ειδικά όταν είναι φουρτουνιασμένη.

Από την στιγμή της ιστορικής ανακοίνωσης για την Παλαιστίνη μια μεγάλη γιορτή στήθηκε αυθόρμητα γύρω από το ίδιο στρατηγείο. Με φωτογραφίες του Αραφάτ στα χέρια συνθήματα για την χώρα τους και το κλασσικό «Αλλάχ ούα Ακμπάρ»- ο Θεός είναι μεγάλος- χόρευαν σε ξέφρενους ρυθμούς.

Οι περισσότεροι ξεσπούσαν σε κλάματα μη μπορώντας ακόμη να πιστέψουν πως μια νέα εποχή ξεκινάει για την χώρα τους. Το όνειρο όλου του Παλαιστινιακού λαού που όμως είχε στηριχθεί και επιδιωχθεί από τον Γιάσερ Αραφάτ σε όλο του το μεγαλείο , ήρθε τώρα να πάρει σάρκα και οστά.

Στο Ισραήλ την ίδια ώρα επικρατεί ένα μούδιασμα . Τα σύνορα και τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου ενισχύθηκαν από στρατό για την αποφυγή επεισοδίων . Η χαρά εξάλλου σε αυτήν την χώρα γρήγορα μπορεί να μετατραπεί σε δράμα.

Η γιορτή συνεχίζεται και σήμερα και θα συνεχιστεί από ότι φαίνεται για πολύ. Τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά από χθες και κανείς δεν κοιμάται. Στην κεντρική πλατεία της Ραμάλα την Μανάρα όπως λέγεται δεν πέφτει καρφίτσα ακόμη και σήμερα . Αυτή η πλατεία ήταν γνωστή από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνταν για να διαμαρτυρηθούν για την κατοχή τους.

Σήμερα μάλιστα στην Ραμάλα αναμένεται να πραγματοποιηθεί κι ένα κοινωνικό γεγονός που θα συνδυαστεί σίγουρα με τα ευχάριστα για την Παλαιστίνη. Ο ισχυρός Λουάι Καντούμι ανηψιός του περιβόητου Καντούμι και γιος στρατηγού από την περίοδο του Αραφάτ θα παντρευτεί στο κέντρο της πόλης και αναμένεται να ακολουθήσει ξέφρενο γλέντι για τους Παλαιστίνιους.

Την ίδια ώρα βέβαια στην Γάζα ο κόσμος ακόμη μετράει τις πληγές του από τα τελευταία χτυπήματα ενώ κανείς δεν είναι σίγουρος αν η Χαμάς έχει σκοπό να σταματήσει την προκλητική της δραστηριότητα.

Γιατί παρόλο που έκανε θριαμβευτικές δηλώσεις για το ιστορικό αποτέλεσμα ποτέ δεν ξέρεις τι μέρα θα ξημερώσει στο μυαλό τους.

briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: