30.11.12

Το ΔΝΤ απειλεί να μπλοκάρει τη δόση...

Αν δεν πετύχει η εθελοντική επαναγορά χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές, δεν θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση
Επιμέλεια: Γιώργος Κανελλόπουλος
Εμπλοκή θα υπάρξει στην εφαρμογή του αναθεωρημένου πακέτου δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα που αποφάσισε το τελευταίο Eurogroup, εάν δεν..
. ολοκληρωθεί με επιτυχία η εθελοντική επαναγορά χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές, όπως δείχνουν δηλώσεις εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η διαδικασία της επαναγοράς αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί οπωσδήποτε μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και το ΔΝΤ χτύπησε καμπανάκι ότι πριν τελειώσει η διαδικασία δεν θα χορηγήσει την επόμενη δόση στη χώρα μας.


Παραμένει όμως άγνωστο σε ποιον βαθμό θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές στη διαδικασία αυτή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Αθήνας να επαναγοραστεί χρέος 30 δισ. ευρώ και να κριθεί επιτυχημένο το πρώτο μέρος του σχεδίου των Ευρωπαίων για την Ελλάδα - όπως αυτό παρουσιάστηκε μετά τη μαραθώνια σύνοδο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Οπως έχει προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην περίπτωση που το ΔΝΤ θεωρήσει ότι δεν πρέπει να χορηγήσει στη χώρα μας τη δόση που του αναλογεί, τότε αναμένεται να δημιουργηθούν αντίστοιχες αντιδράσεις κι από άλλες χώρες της ευρωζώνης προκαλώντας ντόμινο και δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην όλη διαδικασία.
Στην περίπτωση μάλιστα να μην πετύχει η επαναγορά του χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από την επομένη κιόλας του Eurogroup έκανε λόγο για την ύπαρξη Σχεδίου Β ώστε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κ. Σόιμπλε όμως δεν έχει προσδιορίσει από τι απαρτίζεται το σχέδιο αυτό καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ετσι μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα προκαλέσει νέο γύρο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων δημιουργώντας τον κίνδυνο να καθυστερήσει η χορήγηση των δανείων στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιθυμεί άμεση λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο εδώ και τώρα (ακόμη και με κούρεμα), ενώ το Βερολίνο για πολιτικούς κυρίως λόγους θα εξέταζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο ύστερα από τουλάχιστον έναν χρόνο - όταν θα έχουν γίνει οι γερμανικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η ΤΙΜΗ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποια τιμή θα προτείνει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, αλλά η τιμή αυτή αναμένεται ότι θα είναι διαφορετική ανάλογα με το κάθε ομόλογο ή κατηγορία ομολόγων (λήξη κ.λπ.).
Μιλώντας χθες από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ήταν συγκεκριμένος: «Η γενική διευθύντρια (του Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ) έχει πει ότι όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ιδιαίτερα όσον αφορά την εφαρμογή της επαναγοράς χρέους, τότε θα είναι σε θέση να προτείνει στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο (του ΔΝΤ) την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας».
Πρακτικά, για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση από το Ταμείο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ πρέπει να δώσει πρώτα το πράσινο φως.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: