30.11.12

«Κλειδώνουν» κατάργηση αφορολογήτου για παιδιά και αύξηση φορολογίας στους επαγγελματίες...

Από την Παρασκευή το απόγευμα ξεκινάει η ουσιαστική διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για να βρεθεί η οριστική λύση στο...
θέμα του αφορολογήτου για τα παιδιά, την νέα φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα παρουσία των εκπροσώπων των τριών κομμάτων της που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι φορολογικές διατάξεις χωρίς ενστάσεις και αντιδράσεις ώστε όταν κατατεθεί στη Βουλή να μην τεθεί θέμα κάποιο άρθρο του νομοσχεδίου να μην ψηφιστεί από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το ΠαΣοΚ. και η ΔΗΜΑΡ. θέτουν θέμα να μην φορολογηθούν υπέρμετρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και να μην καταργηθεί το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις. Μεγάλα θύματα της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης είναι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών όχι μόνο χάνει από την κατάργηση των επιδομάτων, αλλά και από την κατάργηση του αφορολογήτου.

Σημείο τριβής αποτελεί η υπέρμετρη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ αλλά και η υποχρεωτική τήρηση βιβλίων από όλους τους αγρότες. Ζήτημα έχει τεθεί από τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ και για τη νέα φορολογία ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος, θα χρησιμοποιήσει ως βασικό επιχείρημα για την κατάργηση του αφορολογήτου το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα δοθεί επίδομα στις οικογένειες με 1 παιδί και 2 παιδιά (περίπου 1.100.000 σε αριθμό) με εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν περίπου το 70% των περιπτώσεων.

Με αυτόν τον τρόπο όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μπορεί από μία πρώτη ματιά να προκύπτει φορολογική επιβάρυνση συγκρίνοντας το φόρο του 2012 με το νέο φόρο του 2013 αλλά στο τέλος όταν θα κάνουν «ταμείο» οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά που θα τους έχει καταβληθεί το νέο επίδομα τότε αρκετές από αυτές τις οικογένειες θα διαπιστώσουν φοροελάφρυνση.

Αυτό όμως μένει να αποδειχθεί από το υπουργείο Οικονομικών με στοιχεία βάσει των οικονομικών δεδομένων που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετά και την εφετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό διότι έχουν τεθεί αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που βασίζονται όχι στο ατομικό εισόδημα αλλά στο οικογενειακό. Δηλαδή μπορεί με το άθροισμα των δύο εισοδημάτων (υπόχρεου και συζύγου) να ξεπερνούν για λίγο οι οικογένειες το εισοδηματικό όριο και να χάνουν το πρόσθετο επίδομα.

Ενα άλλο στοιχείο που πρόκειται να παρουσιάσουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στους εκπροσώπους της τρικομματικής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι με την καθιέρωση της μόνιμης έκπτωσης φόρου των 1.950 ουσιαστικά αυξάνεται το αφορολόγητο όριο από τις 5.000 ευρώ στις 9.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο υπόχρεος να χάνει την έκπτωση φόρου των 200 ευρώ ή των 400 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με 1 παιδί ή 2 παιδιά αλλά από την άλλη μπορεί να εξασφαλίσει η σύζυγός του μείωση φόρου 400 ευρώ λόγω της έμμεσης αύξησης του αφορολογήτου ορίου στις 9.000 ευρώ.

Ωστόσο, στην περίπτωση των τριτέκνων και των πολυτέκνων πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αποδείξουν οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν επέρχεται μεγάλη φορολογική επιβάρυνση μετά και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που θα χορηγεί μέχρι το τέλος του έτους ο ΟΓΑ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για οικογένεια με 3 παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 21.000 ευρώ (δηλαδή 1.500 ευρώ το μήνα) θα ξεπεράσουν το 2013 τα 2.700 ευρώ.

Μία από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει το Πα.Σο.Κ. και η Δημ.Αρ. προκειμένου να μην καταργηθούν τα αφορολόγητα για τα παιδιά είναι αυξηθεί ο συντελεστής φορολογίας των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξασφαλιστούν περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Στο 80% η προκαταβολή φόρου για Ο.Ε. - Ε.Ε.
Πρόσθετους φόρους σε 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο άρθρο 50 του νέου νομοσχεδίου περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία προβλέπεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% για όλες τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες.

Η εκτίναξη της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% θα επιβαρύνει περίπου 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα μας με τη μορφή Ομορρύθμων και Ετερορρύθμων Εταιρειών. Επίσης οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις προβλέπεται ότι θα φορολογούνται για τα καθαρά κέρδη τους με φόρο αυξημένο από το 25% στο 26%. Ειδικά για όσες τηρούν βιβλία απλογραφικά (πρώην β' κατηγορίας), θα προβλέπεται ότι εφόσον τα κέρδη τους υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ, το τμήμα των κερδών τους πάνω από το ποσό αυτό θα φορολογείται με συντελεστή αυξημένο περαιτέρω στο 33%....
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: