30.11.12

Σάλος στη Ρωσία για το βίντεο με βασανισμό κρατούμενου από δεσμοφύλακες...Την κατάσταση που επικρατεί στο ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα επανέφερε στην επικαιρότητα βίντεο στο οποίο εικονίζονται τα βασανιστήρια ενός κρατούμενου από τους δεσμοφύλακές του στη νότια Ρωσία, αποκάλυψη που... έρχεται λίγες ημέρες μετά τη στάση σε μια άλλη φυλακή της χώρας όπου οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν εξαιτίας των βασανιστηρίων που υφίστανται.

Η σωφρονιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος των έξι φυλάκων του στρατοπέδου κράτησης ΙΚ-10, στο Νοβοτσερκάσκ. Οι τρεις από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί.

Το βίντεο αναρτήθηκε αρχικά στο Διαδίκτυο ενώ προβλήθηκε και από τη ρωσική τηλεόραση.

Κατά τα φαινόμενα γυρίστηκε από κάποιον που συμμετείχε στα βασανιστήρια και δείχνει πολλούς ένστολους φύλακες να γρονθοκοπούν και να κλοτσούν στο στήθος, στο κεφάλι και στα πλευρά έναν άνδρα δεμένο με χειροπέδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το θύμα ήταν ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 3,5 ετών για ένοπλη επίθεση.

«Κατά την άφιξή του στο στρατόπεδο, ο κατάδικος Μ. συμπεριφέρθηκε με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις συνθήκες κράτησης και αρνήθηκε κατηγορηματικά να υπακούσει στις εντολές των φυλάκων», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, με την διευκρίνιση ότι η άρνηση του κρατούμενου αφορούσε την ένδυσή του με τη στολή των φυλακισμένων.

Η υπηρεσία παραδέχεται πάντως ότι «παραβιάστηκαν τα δικαιώματα» του κρατούμενου όταν τον οδήγησαν στο γραφείο της υπηρεσίας ασφαλείας και «χρησιμοποίησαν εναντίον του σωματική βία, ξεπερνώντας σαφώς τα καθορισμένα όρια».

Τα περιστατικά αστυνομικής βίας είναι συχνά τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία όπου έχουν γίνει και καταγγελίες ακόμα και για το θάνατο συλληφθέντων από αστυνομικούς που τους βασάνισαν για να αποσπάσουν ομολογία.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: