11.5.12

Βήμα εμπρός από Βενιζέλο και Κουβέλη...


Στην επίπονη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα έγινε το πρώτο βήμα προς τα εμπρός. Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ διατύπωσαν κοινή πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση.
Ενα πρώτο βήμα με κατεύθυνση να αποκτήσει κυβέρνηση η χώρα, τη στιγμή που οι...

δανειστές μας χτυπούν νέα καμπανάκια για τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, έκαναν χθες οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ λαμβάνοντας χθες τη διερευνητική εντολή συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, και σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες συζήτησαν αναλυτικά τις προτάσεις των δύο κομμάτων και διαπίστωσαν σύμπτωση απόψεων για τα περισσότερα από τα «καυτά» θέματα της «ατζέντας».

Οι δύο κύριοι προτείνουν τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, εννοώντας ότι ο στόχος είναι η συμμετοχή των κομμάτων τους, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του οποίου πάντως έσπευσε λίγο πριν από το τετ α τετ να «ακυρώσει» την όποια προσπάθεια, κατηγορώντας επί της ουσίας τον κ. Κουβέλη και λέγοντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψάχνουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη!
Στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια θα κριθεί αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή θα πάμε σε νέες εκλογές
Στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια θα κριθεί αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή θα πάμε σε νέες εκλογές

Είναι όμως προφανές ότι από την «καταγραφή καλών οιωνών» από το ραντεβού Βενιζέλου-Κουβέλη «εντοπίζεται» κάποιο φως στο τούνελ της ακυβερνησίας και αναγκάζει τους πολιτικούς αρχηγούς να αναμετρηθούν σοβαρά, έστω και στο... παρά πέντε, με το μερίδιο της ευθύνης που τους ανήκει.

Φαίνεται δηλαδή ότι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ (που έδωσε χθες αρνητική απάντηση στην πρόταση Κουβέλη, χαρακτηρίζοντάς την «παραλλαγή της πρότασης Βενιζέλου» για τη διατήρηση του Μνημονίου), οι άλλες πολιτικές δυνάμεις επιχειρούν να μην κάψουν τις βάρκες του φλεγόμενου καραβιού και να δώσουν ευκαιρίες για μια συμφωνία που θα οδηγήσει στη «στεριά» της επίπονης και αβέβαιης μεν αλλά αναγκαίας πρωτοβουλίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μέχρι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

«Κόκκινες γραμμές»
Αλλωστε ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης αντάλλαξαν απόψεις με ειλικρίνεια, δεν απέφυγαν να περιγράψουν τις «κόκκινες γραμμές» και, αν και οι συνεργάτες τους το διαψεύδουν, ψηλάφισαν το προφίλ των προσώπων που θα μπορούσαν να προταθούν για την κορυφαία θέση του πρωθυπουργού.

Είναι προφανές ότι είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που έχει τη διερευνητική εντολή.

Το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, που κατά πληροφορίες κάθε άλλο παρά αρνητικός είναι να εξετάσουν από κοινού την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση, ενώ το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος θα έχει ραντεβού με τον κ. Τσίπρα.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν αποκλείεται να ζητήσει συνάντηση και με αρχηγούς των οποίων τα κόμματα έμειναν εκτός Βουλής, όπως ο Στ. Μάνος, η Ντόρα Μπακογιάννη και η Λούκα Κατσέλη - γι' αυτό και δεν προβλέπεται να καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή πριν από το αυριανό απόγευμα.

Χθες, πάντως, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε υπεύθυνη και συγκεκριμένη την πρόταση του κ. Κουβέλη, που παραπέμπει και σε σαφές χρονοδιάγραμμα, και... ομολόγησε ότι συμπίπτει εν πολλοίς με αυτήν της Ιπποκράτους, που επαναλαμβάνει τον στόχο για την παραμονή στο ευρώ και την ασφαλή υπέρβαση του Μνημονίου, το αργότερο μέσα σε τρία χρόνια - με την Ελλάδα να ζει καλύτερα και όχι χειρότερα.

«Μπορώ να πω ότι το πρώτο βήμα της διαδικασίας της διερευνητικής εντολής που έλαβα είναι αν όχι αισιόδοξο, ένας καλός οιωνός» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυρία Παπαρήγα (ο κ. Καμμένος αρνήθηκε συνάντηση), ενώ σήμερα θα δώσει βάρος στις «στιχομυθίες» εντός της κλειστής αιθούσης. Προ της διερευνητικής, εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «κατήγγειλε» τον κ. Τσίπρα ότι άλλα είπε μέσα κι άλλα έξω και ενημέρωσε την κοινοβουλευτική του ομάδα ότι το μορατόριουμ δεν αφορούσε μονομερή πράξη.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι στο Συμβούλιο των αρχηγών η μόνη πιθανότητα για τη συγκρότηση κυβέρνησης είναι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να συμφωνήσουν, χωρίς φοβικότητα, για τη δημιουργία κυβέρνησης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής - αν και ο κ. Κουβέλης φαίνεται ότι προτιμά να μείνει στο ποσοστό της 6ης Μάη παρά να τολμήσει και να συμμετάσχει, καθώς συνεργάτες του εκτιμούν ότι μια τέτοια κυβέρνηση (όχι δηλαδή του ισχυρού δικομματισμού) δεν θα έχει μέλλον...

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Οικουμενική κυβέρνηση με φερέγγυα πρόσωπα

Tη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, απευθυνόμενος προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Ο κ. Κουβέλης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, επεσήμανε ότι «πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για όλους», προτείνοντας τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης η οποία θα έχει ως αποστολή «συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014».

Με διπλό πολιτικό σχέδιο, πρώτον, να κρατήσει τη χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ και, δεύτερον, να ξεκινήσει τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, η κυβέρνηση αυτή με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη θα αξιοποιήσει το ευνοϊκότερο πλέον ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον, για να πετύχει θετικά αποτελέσματα, έπειτα από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση.

«Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη, με την κοινωνία όρθια και με τη νέα γενιά παρούσα» προσέθεσε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης γίνεται «με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών που περνάει η χώρα».

Ο Φώτης Κουβέλης απευθύνθηκε προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για «να ανταποκριθούν με συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στον τόπο» και ξεκαθάρισε -καθώς σενάρια ήθελαν τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς να ηγείται της οικουμενικής κυβέρνησης- ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και το κόμμα «δεν διεκδικούμε τίποτε, πέρα από την ικανοποίηση να έχουμε συμβάλει σε έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού και της χώρας».

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς επεσήμαναν ότι το κόμμα «δεν ζητά τίποτα περισσότερο ούτε τίποτα λιγότερο» παρά μόνο να εξευρεθεί μια λύση, για να μην πάει και πάλι σε εκλογές η χώρα, λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο τόσο το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας όσο και να εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: