31.5.12

Οι κερδοσκόποι έβαλαν στο στόχαστρο τον ΟΤΕ ...


Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι διεθνείς κερδοσκόποι, εκμεταλλευόμενοι τα όσα γράφονται και ακούγονται για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ . Το πρώτο θύμα σε όλη αυτή τη σεναριολογία φαίνεται πως είναι η... μετοχή του ΟΤΕ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το IFR του Reuters, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η επιχείρηση είναι απολύτως υγιής.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων του ΟΤΕ έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας για την 5ετίας έχει τριπλασιαστεί από το Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να χρησιμοποιούν τα CDS του οργανισμού για να στοιχηματίσουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο ΟΤΕ αξιολογείται με Β από την S&P και Β- από τη Fitch, όμως, όπως εξηγεί το Reuters, θεωρείται θεμελιωδώς υγιής. Ανήκει κατά 40% στην Deutsche Telekom και παράγει το ένα τρίτο των εσόδων του στο εξωτερικό. Αναμένεται να έχει επαρκή ρευστότητα για να «βγάλει» τα επόμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. «Ο ΟΤΕ είναι το μοναδικό ελληνικό CDS με ρευστότητα, επομένως, ο κόσμος κάνει trade σε αυτά για να στοιχηματίσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», εξηγεί ο Michael Hampden-Turner, στρατηγικός αναλυτής της Citigroup.

Τα 5ετή CDS του ΟΤΕ άγγιξαν το ρεκόρ των 3.846 μονάδων βάση στις 18 Μαΐου, έναντι 1.254 μονάδων στα μέσα του Μαρτίου.

Α.Κ.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: