31.5.12

Βρετανία: Δίωξη για ψευδορκία σε βάρος πρώην συνεργάτη του Κάμερον...


Δίωξη για ψευδορκία ασκήθηκε την Τετάρτη σε βάρος του Αντι Κόλσον, πρώην στενού συνεργάτη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε αρνηθεί πως γνώριζε ότι ... γίνονταν εκτεταμένες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές από δημοσιογράφους της ταμπλόιντ εφημερίδας News of the World του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Η αστυνομία της Σκοτίας συνέλαβε τον Κόλσον στο σπίτι του στο Λονδίνο νωρίς χθες το πρωί και τον μετήγαγε στη Γλασκόβη, όπου ανακρίθηκε επί ώρες πριν να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Εισαγγελικές πηγές είπαν ότι η σύλληψή του έγινε εξαιτίας μιας κατάθεσής του σε δικαστήριο στη Γλασκόβη, όταν κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για ένα ρεπορτάζ της News of the World όσο διατελούσε διευθυντής της.

Ο Κόλσον -υπεύθυνος επικοινωνίας του Κάμερον από το 2007 ως το 2011- είχε καταθέσει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη έκνομης δραστηριότητας από τους ρεπόρτερς της εφημερίδας.

Η κατηγορία της ψευδορκίας θεωρητικά μπορεί να επισύρει έως και ισόβια κάθειρξη, αν και συνηθίζονται περισσότρο οι ποινές δύο ετών φυλάκισης, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Σκοτίας.

Αναλυτές επισήμαναν ότι η άσκηση δίωξης στον Κόλσον πλήττει σοβαρά τον συντηρητικό πρωθυπουργό. Πολλοί τον είχαν προειδοποιήσει πως ίσως να μην ήταν προσήκον να προσλάβει τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας του Μέρντοκ.

Είναι το δεύτερο πλήγμα για τον Κάμερον εξαιτίας της υπόθεσης αυτό το μήνα. Η Ρεμπέκα Μπρουκς, προσωπική φίλη του και στέλεχος του ομίλου των μέσων ενημέρωσης του Μέρντοκ, κατηγορήθηκε την 15η Μαΐου για παρακώλυση της αστυνομικής έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών από δημοσιογράφους της News of the World.

Ο Κόλσον είχε παραιτηθεί από την εφημερίδα όταν ο ανακτορικός συντάκτης της και ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ φυλακίστηκαν για υποκλοπές τηλεφωνημάτων που έγιναν το 2007. Αρνήθηκε ότι γνώριζε κάτι για τις μεθόδους που ακολουθούνταν, αλλά είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη.

Μερικούς μήνες αργότερα πήγε να δουλέψει για τον Κάμερον, πρώτα στην αντιπολίτευση και μετά στην κυβέρνηση, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό της στρατηγικής και της επικοινωνίας του. Παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2011, όταν η αστυνομία άνοιξε ξανά την έρευνα για τις υποκλοπές και στη συνέχεια συνελήφθη.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: