31.5.12

Μήνυμα SOS 50 «σοφών» για την Ελλάδα...


Δραματική έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσουν στην Ελλάδα προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης απευθύνουν πενήντα κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες. Από τους Ελληνες ζητούν να... υλοποιηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ώστε να σωθεί η χώρα από τους θανάσιμους κινδύνους που την απειλούν.
Στέλνοντας ένα σαφέστατα φιλελληνικό μήνυμα προς όλους τους καθ' ύλην αρμόδιους, 50 επιφανείς Ευρωπαίοι (πρώην ηγέτες κρατών, ευρωβουλευτές, οικονομολόγοι, μεταξύ αυτών και νομπελίστες) από συνολικά 19 χώρες ζήτησαν χθες με κοινή τους επιστολή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο «περισσότερο χρόνο για την Ελλάδα» και κάλεσαν τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου να κρατήσουν τη χώρα μας εντός της Ευρωζώνης δίνοντάς της προοπτικές ανάπτυξης, ενώ παράλληλα καταδίκασαν ως «αποτυχημένες» τις πολιτικές της ανελαστικής λιτότητας και ζήτησαν από τους Ελληνες, εάν θέλουν να σωθούν, να υλοποιήσουν όλες τις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

«Απευθύνουμε έκκληση στους Ευρωπαίους πολιτικούς να δώσουν στην Ελλάδα έναν τρόπο ώστε αυτή να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης», διακηρύττουν οι «50» στην επιστολή τους, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Savetheeuro.wordpress.com υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΕΥΡΩ. Μια έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες για συμβιβασμό και ευελιξία».

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας εκτοξεύονταν σε νέα ύψη βυθίζοντας την Ευρωζώνη σε νέες περιπέτειες, οι «50» καλούσαν τους πολιτικούς «να βρουν μια συμβιβαστική λύση μέσω της οποίας η Ελλάδα θα επαναφέρει τα δημοσιονομικά της σε τάξη» και πρότειναν να δοθούν στη χώρα μας «ανταλλάγματα» όπως μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη των στόχων (μείωσης του ελλείμματος) και μειωμένα επιτόκια δανεισμού.
Θυσίες και από τους δύο
Αλλωστε, όπως σημειώνουν, η αντίθετη συνταγή που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα («της ακραίας και χωρίς συμβιβασμούς λιτότητας») έχει αποδειχθεί πως οδηγεί σε «οικονομική αποτυχία» και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάξει. Κι αυτό διότι εάν δεν αλλάξει και η Ελλάδα βγει εκτός ευρώ, τότε θα ακολουθήσουν «οικονομικές και πολιτικές καταστροφές» όπως «η διάλυση της Ευρωζώνης, η βαθιά ύφεση και μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση».

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν και για να μπορέσει η Ευρώπη να ξαναγίνει γη της ευημερίας, επί του παρόντος απαιτούνται «θυσίες» όχι μόνο από τους Ελληνες (υπέρ εαυτών και Ευρωπαίων) αλλά και από τους Ευρωπαίους (υπέρ των Ελλήνων).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Εξέχουσες προσωπικότητες

Την επιστολή υπογράφουν εξέχουσες προσωπικότητες κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη όπως, μεταξύ άλλων: ο Μάρτι Αχτισάαρι (πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης), ο Τζουλιάνο Αμάτο (άλλοτε πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας), ο Πέτερ Μπόφινγκερ (Γερμανός οικονομολόγος, ένας από τους «σοφούς» συμβούλους της Μέρκελ), ο Χανς Αϊχελ (πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας), ο Μπερνάρ Κουσνέρ (πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας), ο Ζαν Λικ Ντεέν (πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου), η Αννα Παλάθιο (πρώην υπουργός Εξωτ. της Ισπανίας), ο Τσαρλς Κλαρκ (πρώην υπ. Εσωτερικών της Αγγλίας) και ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου (αρθρογράφος των Financial Times).
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: