10.5.12

ΚΥΠΡΟΣ: Τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου του ψάχνει ο ενδιάμεσος χώρος


Λευκωσία: Τα τέσσερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ, ολοκλήρωσαν την Πέμπτη τη συζήτηση για την προγραμματική διακήρυξη για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας ενόψει των προεδρικών εκλογών και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ...
ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, εντός της ημέρας το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Μιλώντας στα γραφεία της ΕΔΕΚ όπου έγινε η σημερινή συνάντηση, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης τα χαρακτηριστικά που κατά την άποψη του κάθε κόμματος θα πρέπει να διέπουν την προσωπικότητα που θα αποτελέσει το πρόσωπο - φορέας, η οποία θα εκφράσει την εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Συμφώνησαν, πρόσθεσε, τις επόμενες ημέρες να βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση για να συζητήσουν το θέμα του υποψηφίου προσώπου και εντός της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των τεσσάρων κομμάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο σε κοινή πολιτική βούληση όλων των κομμάτων να ενεργήσουν κατά τρόπο που θα εξυπηρετείται το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον του λαού και του τόπου. «Στόχος μας είναι η αποφυγή πολωτικών αντιπαραθέσεων».

«Ο ενδιάμεσος χώρος», συνέχισε, «ως εκ του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας του πολιτικά και ιδεολογικά, μπορεί να συνθέσει απόψεις, να αποτρέψει πολώσεις και να λειτουργήσει εξισορροπητικά μέσα στο πολιτικό σύστημα».

Στόχος είπε, «ο ενδιάμεσος χώρος, μέσα σε αυτή την κρίσιμη πολιτική, οικονομική, κοινωνική συγκυρία να έχει ένα ρόλο αυξημένης ευθύνης, όχι σε αντιπαράθεση με οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά συνθετικά με στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών μέγιστης εθνικής ενότητας, συναντίληψης και συναίνεσης».

«Λόγω της κρίσιμης συγκυρίας ο ενδιάμεσος χώρος πρέπει να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην προγραμματική διακήρυξη, ο κ. Ομήρου είπε ότι πρόκειται για το κείμενο στο οποίο είχαν καταλήξει με λεκτικές και συντακτικές αναδιατυπώσεις.

Σε παρόμοια ερώτηση ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι είναι «φιλότιμη η προσπάθεια πολλών να δώσουν την εικόνα ότι δεν πάει καλά η προσπάθεια, οπότε είναι και ευπρόσδεκτοι, διότι δίνει και δημοσιότητα». Ερωτηθείς εάν κάτι τέτοιο ισχύει, ο κ. Συλλούρης απάντησε «φυσικά δεν ισχύει».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ουρές ή αστερίσκοι, ο Γιαννάκης Ομήρου απάντησε ότι δεν υπάρχουν ουρές, ούτε αμφισημίες. «Είναι ένα καθαρό και κρυστάλλινο κείμενο πολιτικής διακήρυξης». Ερωτηθείς εάν υπάρχει υποσημείωση με τη διαφωνία του ΕΥΡΩΚΟ με την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ο κ. Ομήρου απάντησε «το έχουμε πει ήδη».

Ερωτηθέντες εάν βρήκαν χρόνο να συζητήσουν κάποια ονόματα σήμερα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι συζήτησαν τα χαρακτηριστικά που κατά τη γνώμη του κάθε κόμματος πρέπει να διέπουν αυτόν που θα κληθεί να υπερασπιστεί αυτή την προσπάθεια.

Σε ερώτηση εάν έχουν προαποκλείσει κάποιους, ο κ. Ομήρου απάντησε «ούτε προεπιλέξει, ούτε προαποκλείσει». Στο θέμα εάν οι αρχηγοί των τεσσάρων κομμάτων ή αξιωματούχοι από την υπόλοιπη ηγεσία θα είναι στον κατάλογο, είπε ότι δεν υπάρχει καμιά απόφαση γύρω από ένα τέτοιο θέμα «Ούτε προαποκλεισμοί, ούτε όροι, ούτε προϋποθέσεις, αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχουν αποκλίσεις στα χαρακτηριστικά που το κάθε κόμμα θεωρεί ότι πρέπει να διέπουν αυτή την υποψηφιότητα», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, είπε ότι προσυπογράφει τα όσα ανέφερε ο κ. Ομήρου με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ να δηλώνει ότι προσυπογράφει αυτά που είπε ο κ. Καρογιάν.

Η ΓΓ των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, είπε ότι είναι ευχαριστημένοι αλλά υπάρχουν δύο θέματα τα οποία ήταν σημαντικά για το Κίνημα και έγιναν αποδεκτά (σ.σ. σε αντίθεση με τη βούληση των Οικολόγων) από τους συνομιλητές της, για τα οποία πρέπει να επανέλθει στην Πολιτική Επιτροπή του κινήματος.

Κληθείσα να διευκρινίσει τα θέματα που εννοεί, η κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι πρόκειται για τη διαδικασία διαλόγου με άλλα κόμματα και η διαδικασία εξεύρεσης κοινού υποψηφίου, επισημαίνοντας ότι είχαν μια ξεκάθαρη πρόταση γι' αυτό.

Σε ερώτηση προς τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ για τη συνάντηση που θα έχει εντός Μαΐου με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ο κ. Ομήρου είπε ότι ανέφερε και στον Άντρο Κυπριανού, και ίσως και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα θέλουν να έχουν συνάντηση με την ΕΔΕΚ, ότι το κόμμα του είναι ανοικτό σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να ακούσει τις απόψεις, στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού για συνδιαβούλευση. «Είμαστε επικεντρωμένοι με θρησκευτική προσήλωση στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο. Τώρα», είπε, «υπάρχει μια προγραμματική διακήρυξη που είναι δεσμευτική για όλους και αυτήν θα προτάξει σε κάθε συνάντηση με οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη».

Ερωτηθείς εάν στη συνάντηση με το ΑΚΕΛ θα προτάξει το κείμενο αυτό ενώ υπάρχει η πρόταση του κόμματος της αριστεράς, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε «ασφαλώς» διευκρινίζοντας ότι μιλά αποκλειστικά για το κόμμα του. «Όταν θα καταλήξουμε στον υποψήφιο, συνέχισε, δεν είμαστε αντίθετοι στο να πραγματοποιούμε συναντήσεις και ως ενιαίο μέτωπο δυνάμεων», ανέφερε.

Κληθείς ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ να πει πως βλέπει το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης μιας και την προηγούμενη την είχε χαρακτηρίσει ένα σημαντικό βήμα, ο Μάριος Καρογιάν απάντησε: «Ακόμα ένα σημαντικό βήμα. Στόχος του ΔΗΚΟ, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος Μαΐου», προσθέτοντας ότι «είναι η ώρα της εθνικής συνεννόησης και ο ενδιάμεσος χώρος οφείλει να έχει αυξημένες ευθύνες σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση πολιτικών και κλίματος που θα αποτρέπει την πόλωση και τους κομματικούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις».

«Εμείς δεν κλείνουμε πόρτες. Ο ενδιάμεσος χώρος είναι καταλύτης σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι η ώρα συλλογικών δράσεων στη βάση ξεκάθαρων προγραμματικών συγκλίσεων, διαμόρφωσης ενός οράματος που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και να αξιοποιεί τις όποιες ευκαιρίες», σημείωσε.

«Προσπάθειά μας είναι να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς. Δεν πρόκειται να συμβάλουμε στο να υπάρξουν ερείπια, να γκρεμιστούν όσα με κόπους κτίσαμε σε αυτό τον τόπο και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές συνθήκες χειρότερες από αυτές που αναλάβαμε», ανέφερε.

Δεν τον ενδιαφέρει, είπε ο κ. Καρογιάν, το ΔΗΚΟ να έχει 20-25%, ούτε ο Α ή ο Β να έχει 30 ή 40%. «'Μ' ενδιαφέρει, το κόμμα μου ας έχει και 1%, αλλά να υπάρχει τόπος. Αυτή είναι η θέση μου και αυτή υπεραμύνομαι και αυτή θεωρώ ότι είναι σωστή για τον τόπο μου», κατέληξε...

philnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: