19.12.11

Αχ, αυτά τα φαντάσματα!..


Tου Κοσμά Βίδου

Ενόσω στην ελληνική τηλεόραση η μιζέρια (μέσω των επαναλήψεων και την φτηνών και συχνά φτηνιάρικων παραγωγών) καλά κρατεί, η εξ Αμερικής τηλεόραση μας στέλνει άλλο ένα μικρό αριστούργημα. Το «American Horror Story», σίριαλ το οποίο στην Ελλάδα προβάλλεται από τη συνδρομητική Nova, δεν απευθύνεται σε καμία περίπτωση στο ευρύ κοινό, καθώς είναι ένα από τα πιο άγρια και σοκαριστικά θρίλερ που έχουμε δει. Ομως η σεναριακή σύλληψη (με τις ανατροπές και τον συμβολικό χαρακτήρα), η αριστοτεχνική κίνηση της κάμερας, τα πέραν του άψογου σκηνικά και κοστούμια και οι εξαιρετικές ερμηνείες (με την Τζέσικα Λανγκ, μεταξύ άλλων, να «κεντάει» στον ρόλο μιας μοιραίας γυναίκας που είναι σατανάς και θύμα την ίδια στιγμή) έχουν ενθουσιάσει τους φίλους του είδους σε όλο τον κόσμο (προβάλλεται σε περισσότερες από είκοσι χώρες) «υποχρεώνοντας» το κανάλι FX να προχωρήσει στην παραγωγή και δεύτερου κύκλου.

Δημιουργία των Ράιαν Μέρφι και Μπραντ Φάλκχακ, οι οποίοι έχουν υπογράψει τα «Nip/Tuck» και «Glee», το «American Horror Story» αναφέρεται στη ζωή μιας οικογένειας που μετακομίζει σε ένα παλιό σπίτι στο Λος Αντζελες. Ο πατέρας έχει απατήσει τη γυναίκα του, γεγονός που αποκαλύπτεται βάζοντας τον γάμο τους σε κίνδυνο. Η απατημένη σύζυγος, τη στιγμή που υποψιάζεται ότι η παράνομη σχέση του άνδρα της δεν έχει τελειώσει, διαπιστώνει ότι είναι έγκυος. Η κόρη, πιεσμένη ψυχολογικά από την τεταμένη κατάσταση στο σπίτι και δυσαρεστημένη με τη μετακόμιση που τη χώρισε από τους φίλους της, αρχίζει να απομονώνεται. Αυτά τη στιγμή που παράξενοι γείτονες εισβάλλουν στο σπίτι και στις ζωές των ηρώων μας διεκδικώντας τον δικό τους χώρο και παρασύροντάς τους σε ένα παιχνίδι γεμάτο αγωνία. Και τους τρεις πρωταγωνιστές και εμάς τους θεατές, καθώς... δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι από εκείνους είναι ζωντανοί και ποιοι νεκροί!
«Ηθελα να κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό από όσα είχα κάνει στο παρελθόν» δήλωσε ο Μέρφι και το κατάφερε δημιουργώντας έναν ανατριχιαστικό μικρόκοσμο στο εσωτερικό του σπιτιού, όπου οι νεκροί συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με τους ζωντανούς. Πρόκειται για συνύπαρξη η οποία δρα καταλυτικά για όλους, αποκαλύπτοντας μυστικά (και εγκλήματα) καλά κρυμμένα, υποχρεώνοντας τους ζώντες να αναθεωρήσουν τον τρόπο που έβλεπαν τα πράγματα και τις ζωές τους, αλλά και τους «αναχωρήσαντες» να αναλογισθούν τα λάθη τους, που είναι συχνά υπεύθυνα για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν – εν προκειμένω για τον βίαιο, για τους περισσότερους από αυτούς, θάνατό τους.

Ολα αυτά με το σίριαλ να ξεφεύγει από τα στενά και περιορισμένα όρια του θρίλερ και να γίνεται ένα σπαρακτικό σχόλιο πάνω στις σχέσεις των ανθρώπων, τις γεμάτες ελπίδα που πνίγεται συχνά στην απόρριψη, στον πόνο, στη συντριβή. Οι έχοντες... γερό στομάχι μην το χάσετε!
on air (BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: