2.12.11

Οικονομικός Εισαγγελέας για τις ιστοσελίδες!...


ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ "ΚΟΣΜΟΥ"...
Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του βουλευτή της ΝΔ Ν. Νικολόπουλου, ο οποίος σε ερωτήσεις του στην Βουλή για τα ποσά που δαπανά το Δημόσιο για την δημιουργία ιστοσελίδων κάνει λόγο για "σπατάλη" και για "ποσά-πρόκληση".

Ο βουλευτής κινήθηκε μετά ...
το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Κόσμου» τον περασμένο Απρίλιο, και στις επίμαχες ερωτήσεις του, αναφέρεται σε "λίστες ντροπής", που αφορούν στις δαπάνες διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών και επιμελητηρίων για τη δημιουργία ιστοσελίδων. Όπως ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος βασισμένος στο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, σπαταλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για αυτόν τον σκοπό, ενώ θα έπρεπε να έχουν δοθεί κατά πολύ μικρότερα ποσά.

Ο οικονομικός εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση αυτή, με σκοπό να εντοπιστεί αν προκύπτει διάπραξη αδικήματος σε βάρος του Δημοσίου ή σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων βαραίνει κατά το 80% την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά το υπόλοιπο 20% εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με όσα είχε γράψει τότε ο «Κόσμος» η ιστοσελίδα του ΙΚΑ φέρεται να κόστισε 2,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τις ιστοσελίδες των Εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης φαίνεται να δαπανήθηκαν 1,406.363 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα για την σελίδα του ΥΠΕΞ, το ποσό ήταν 1,291.150 εκατ. ευρώ ενώ για αυτήν της Βουλής 1,120.000 εκατ. Ευρώ, όταν αντίστοιχες κατασκευές κοστολογούνται γύρω στις 10 χιλιάδες ευρώ. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως οι ιστοσελίδες αρκετών Επιμελητηρίων της χώρας (όπως και αυτό της Αχαϊας) κόστισαν πάνω από 300.000 ευρώ, ενώ για το site της Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού δαπανήθηκαν 1.620.437,28 ευρώ (Intracom) για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 359.380 ευρώ, για τον ΕΛΟΤ 132.654 ευρώ (Info Quest και Unisystems) για τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών 161.972 ευρώ (Singular Logic Α.Ε) κ.α. θα πρέπει να σημειωθεί πως προκαλεί περιέργεια το γεγονός πως κάποιοι φορείς έχουν ξοδέψει ελάχιστα ποσά για την κατασκευή ιστοσελίδας, ενώ άλλοι συναφείς... εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ! Όπως και τότε είχε γράψει ο «Κόσμος», τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών - στελέχη εταιρειών, είχαν κοστολογήσει ορισμένες από τις ιστοσελίδες που τους είχαμε αναφέρει με ποσά ακόμη και δέκα φορές χαμηλότερα από αυτά που τελικά ξοδεύτηκαν!

Η ανάμειξη της Πατρινής εταιρείας
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως την κατασκευή των συγκεκριμένων ιστοσελίδων των Επιμελητηρίων είχαν αναλάβει (κυρίως) δύο εταιρείες, η Singular και η Πατρινή Knowledge. Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Χρηστίδης, μιλώντας στον Max Fm είχε δηλώσει πως τα συγκεκριμένα έργα δεν είναι.... απλά portal αλλά παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης μίας σειράς εξειδικευμένων αναγκών των χρηστών σε σχέση με τον εκάστοτε φορέα (Επιμελητήριο). Γι' αυτό και το κόστος κατασκευής είναι τόσο μεγάλο.

Όμως και τότε ο Νίκος Νικολόπουλος επέμενε στο ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στα κόστη μεταξύ των Επιμελητηρίων». «Για ποιο λόγο η Καβάλα να πληρώνει 10.000 ευρώ και η Πάτρα 320.000 ευρώ»; αναρωτήθηκε! «Τα γνωρίζουν αυτά οι Ευρωπαίοι; Εγώ δεν λέω πως όντως δεν είναι καλύτερο το portal του Επιμελητηρίου Αχαϊας, όμως δικαιολογείται αυτή η τόσο μεγάλη διαφορά στα κόστη»; είχε πει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: