11.12.11

Στηρίζουν την απόφαση Κάμερον οι Βρετανοί ...


Ορθή θεωρούν την απόφασή του βρετανού πρωθυπουργού να αντιταχθεί στο γερμανικό σχέδιο δημοσιονομικής αρχιτεκτονικής η πλειοψηφία των Βρετανών σύμφωνα με δημοσκόπηση της Mail on Sunday.

Πιστοποιώντας την... παραδοσιακά στριφνή σχέση τους με την Ενωση, οι Βρετανοί υποστηρίζουν τη στάση Κάμερον σε ποσοστό 62%, έναντι μόνον 19% που τη θεωρεί λανθασμένη.

Επιπλέον, 66% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ, αίτημα το οποίο διακινείται και από πολλούς αξιωματούχους του συντηρητικού κόμματος.

Το 48% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρώπη των 27, ενώ το 37% επιθυμεί την παραμονή της σε αυτή.

Από την ίδια δημοσκόπηση, προκύπτει ότι το 48% των Βρετανών προεξοφλεί ως βέβαια τη διάλυση της ΕΕ εξαιτίας της κρίσης, ενώ το 29% πιστεύει το αντίθετο.

Τέλος, 60% πιστεύει ότι το ευρώ θα καταρρεύσει και μόνο το 19% εκτιμά ότι το ενιαίο νόμισμα θα διατηρηθεί.

Επιφυλάξεις για τα ευρήματα της δημοσκόπησης πρέπει να τηρούνται δεδομένου ότι αυτή πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (σε δείγμα 1.020 ατόμων) και «εν θερμώ», δηλαδή λίγες ώρες μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου (από το βράδυ της Παρασκευής ως και το Σάββατο).

«Ασχημα νέα για τη Βρετανία»

«Πικρά απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα της Συνόδου δηλώνει πάντως ο βρετανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Νίκολας Κλεγκ σύμφωνα με σημερινές του δηλώσεις.

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι μετέφερε στον Ντέιβιντ Κάμερον την άποψή του για τις τελευταίες ευρωπαϊκές εξελίξεις λέγοντάς του ότι αυτές ήταν «κακές για τη Βρετανία».

Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών - Φιλελεύθερων βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
«Θα ήταν ακόμη πιο επιβλαβές εάν η κυβέρνηση συνασπισμού αποσυντίθετο τώρα.

Αυτό θα δημιουργούσε οικονομική καταστροφή σε μια στιγμή μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας», είπε ο Κλεγκ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, επικρίνοντας ορισμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, της κύριας δύναμης στο συνασπισμό, που θέλουν τη Βρετανία εκτός Ενωσης.

«Μια Βρετανία που φεύγει από την ΕΕ θα θεωρηθεί ότι είναι άσχετη από την Ουάσινγκτον και θα θεωρηθεί ως πυγμαίος στον κόσμο όταν θέλω να σταθούμε ψηλά και να ηγηθούμε στον κόσμο", δήλωσε ο Κλεγκ στην τηλεόραση του BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια: