16.12.11

Ντρίμπλες Βενιζέλου...


Την μπάλα στην εξέδρα πέταξε ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος, για το θέμα της εξαίρεσης των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ.ά.) από τις προβλέψεις του... πολυνομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, την εφεδρεία κ.ά., και της ΕΡΤ από τις ΔΕΚΟ.
Χθες, στη Βουλή πρότεινε μία διαφορετική τροπολογία από αυτή που είχε κατατεθεί με τις υπογραφές περισσότερων από 150 βουλευτών (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗ.ΣΥ. και ΔΗ.ΜΑΡ.). Ζήτησε η τελευταία να μη γίνει δεκτή και να ψηφιστεί αυτή που προτείνει ο ίδιος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, σε νομοσχέδιο του οποίου θα συζητούνταν η επίμαχη τροπολογία. Κάτι, όμως, στο οποίο φάνηκε να διαφωνούν, όχι μόνο τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και εκείνα που συγκυβερνούν, με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να αποσύρει τελικά την τροπολογία, λέγοντας ότι θα ξεκινήσουν νέες διαβουλεύσεις, για να γίνει κατανοητό ότι αυτό που προτείνει είναι «φιλικό». Μέχρι, πάντως, να επιτευχθεί μία συμφωνία, ισχύουν όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Χαρακτηριστικά, άλλωστε, είναι τα λόγια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπα, ότι σε περίπτωση που απορριφθεί η τροπολογία Βενιζέλου, που καλύπτει «ένα μέρος του προβλήματος», θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ο χρόνος τρέχει και άρα θα «αρχίσει να εφαρμόζεται και το ενιαίο μισθολόγιο κατά την πιο δυσμενή για τους εργαζομένους εκδοχή του στο χώρο της ΕΡΤ». Ο κ. Πρωτόπαπας κατηγορήθηκε από τους εκπροσώπους της Αριστεράς ότι πήρε αποστάσεις από την υπογραφή του στην τροπολογία, που παρουσίασαν ΠΟΕΣΥ και ΠΟΣΠΕΡΤ.

«Ντρίμπλες»

Εντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς, με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζή, να κάνει λόγο για «ντρίμπλες» της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει «τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην ΕΡΤ». Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Μουλόπουλος, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει την τροπολογία και να τεθεί σε ψηφοφορία η αντίστοιχη πρόταση των βουλευτών. Αντίθετος εμφανίστηκε και ο βουλευτής της Ν.Δ., Α. Ντινόπουλος, που έκανε λόγο για ανάγκη διακομματικής συναίνεσης στην προτεινόμενη τροπολογία, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση «χωρίς εκβιασμούς, χωρίς την άσκηση ψευτοδιλημμάτων σε βάρος των εργαζομένων στην ΕΡΤ».

Την πρωτοβουλία των βουλευτών, που πρότειναν τη σχετική τροπολογία, επιχείρησε να δικαιώσει ο κ. Παπουτσής, επισημαίνοντας ότι έδωσε το «έναυσμα» και την «προώθηση» για μια καλύτερη συμφωνία, αλλά φρόντισε να προσθέσει: «Μην ξεχνάμε την κρισιμότητα των ωρών για τη χώρα και ότι πρέπει να κερδίσουμε πόντους στην αξιοπιστία μας».

Την ίδια ώρα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας έκρινε παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, κατά των οποίων είχε προσφύγει η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το δικαστήριο έκρινε, πάντως, ότι οι επαναλαμβανόμενες απεργίες, που είχε προκηρύξει η ΠΟΕΣΥ, από τις 14 Σεπτεμβρίου, δεν ήταν καταχρηστικές, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα ίδια αιτήματα και σε επόμενες κινητοποιήσεις τους. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, πάντως, δεν επιστρέφουν στην εργασία τους, παρά το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση αφορά την απεργία που ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη και επρόκειτο να λήξει σήμερα. Και αυτό γιατί ήδη η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη απεργία. Αλλωστε, μπορεί εξαιτίας της δικαστικής απόφασης το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ να υποχρεώθηκε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, όμως, κήρυξε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες στην ΕΡΤ έως και τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας (19/12).

ΕΔΕ για τη διακοπή

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, πάλι, εκτός από τη δικαστική οδό εναντίον των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αποφάσισε να προχωρήσει και σε ένορκη διοικητική εξέταση για τη διακοπή της απευθείας μετάδοσης της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Το περίεργο, πάντως, είναι ότι αυτά τα μέτρα εναντίον των εργαζομένων τα αποφασίζουν, μεταξύ άλλων, και άνθρωποι που έχουν τοποθετηθεί στο Δ.Σ. της ΕΡΤ από τους υπουργούς Π. Γερουλάνο και Τ. Χυτήρη (πρώην), οι οποίοι υπέγραψαν τη σχετική τροπολογία με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ, για τις οποίες και πραγματοποιούν τις κινητοποιήσεις.
ΣΩ.ΜΑ
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: