28.12.11

Ξεκίνησε μετά από διακοπή τριών μηνών η δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ...


Ξεκίνησε σήμερα, ύστερα από διακοπή σχεδόν τριών μηνών, η δίκη του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κατηγορείται για συνεργία στη ... δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών, για κατάχρηση εξουσίας και για διαφθορά.


Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο δικαστής αναμένεται να δεχτεί αιτήματα από τους δικηγόρους και να ορίσει τις ημερομηνίες για τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Περισσότεροι από 5.000 και αστυνομικοί όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση έχουν επιστρατευθεί για την τήρηση της ασφάλειας εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας.

Ο 83χρονος Μουμπάρακ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση σε νοσοκομείο της Αιγύπτου, μεταφέρθηκε στην Αστυνομική Ακαδημία, στα περίχωρα του Καΐρου, με ελικόπτερο και εν συνεχεία με ασθενοφόρο. Τη διαδικασία στη δικαστική αίθουσα την παρακολουθεί ξαπλωμένος σε φορείο.

Ο Μουμπάρακ, οι δύο γιοι του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας κατηγορούνται για συνεργία στη δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών, για κατάχρηση εξουσίας και για διαφθορά.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των διαδηλωτών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Μουμπάρακ, ζήτησαν την αντικατάσταση του προεδρεύοντος δικαστή Άχμεντ Ρεφαάτ και των δύο άλλων δικαστών, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Οι δικηγόροι κατήγγειλαν ότι οι δικαστές δεν τους έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο για να υποβάλουν ερωτήσεις στον στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων που κυβερνά την Αίγυπτο από τις 11 Φεβρουαρίου που παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ.

Ο επιχειρηματίας Χουσεΐν Σαλέμ, στενός συνεργάτης του Μουμπάρακ, δικάζεται ερήμην.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: