27.12.11

Σε κάθειρξη 11 ετών καταδίκασε αιθιοπικό δικαστήριο δύο Σουηδούς δημοσιογράφους...


Δικαστήριο της Αιθιοπίας καταδίκασε δύο Σουηδούς δημοσιογράφους σε 11 χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα και ότι... παρείχαν βοήθεια στο εκτός νόμου Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Όγκαντεν (ONLF).
Το Μέτωπο αγωνίζεται από το 1984 υπέρ της ανεξαρτησίας της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία βρίσκεται στην ανατολική Αιθιοπία και κατοικείται κυρίως από Σομαλούς.
Ο δημοσιογράφος Μάρτιν Σίπιε και ο φωτογράφος Γιόχαν Πέρσον συνελήφθησαν τον Ιούλιο όταν εισήλθαν στην επαρχία Όγκαντεν μέσω τηε ημι-αυτόνομης περιοχής Πούντλαντ της Σομαλίας μαζί με μια ομάδα ανταρτών του Μετώπου.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι δύο δημοσιογράφοι κοίταξαν ανέκφραστοι τον δικαστή κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ενώ στο δικαστήριο δεν παρευρίσκονταν συγγενείς τους.

Η καταδικαστική απόφαση αναμένεται να προκαλέσει σάλο στη Σουηδία. Έντονα αντέδρασε ο σουηδικός Τύπος την περασμένη εβδομάδα, όταν το δικαστήριο τούς έκρινε ενόχους υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις.

Στη Στοκχόλμη, ο Σουηδός δικηγόρος τους Τόμας Όλσον και η μητέρα του Σίμπιε, Καρίν, δήλωσαν ότι οι δύο δημοσιογράφοι θα εξετάσουν την επόμενη κίνησή τους συμβουλευόμενοι την υπερασπιστική τους ομάδα στην Αιθιοπία.

Οι επιλογές τους είναι να ασκήσουν έφεση -διακινδυνεύοντας να τους επιβληθεί αυστηρότερη ποινή- ή να ζητήσουν την απονομή χάριτος, κάτι που πρέπει να έχουν αποφασίσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Ο Όλσον χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση «απογοητευτική». Αν ζητήσουν την απονομή χάριτος, οι δύο δημοσιογράφοι θα πρέπει «να παραδεχτούν αυτά τα εγκλήματα και να απολογηθούν, που είναι σκληρό όταν θεωρείς τον εαυτό σου αθώο».

Η Καρίν Σίμπιε, η οποία παρευρίσκετο στο δικαστήριο της Αντίς Αμπέμπα την περασμένη εβδομάδα όταν ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή 15ετούς ποινής κάθειρξης, χαρακτήρισε θετικό ότι ο δικαστής επέβαλε την μικρότερη δυνατή ποινή.

Τόσο η ίδια όσο και ο Όλσον εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μεσολαβήσει η κυβέρνηση της Σουηδίας.

Την απελευθέρωσή τους ζήτησαν πολλές οργανώσεις προστασίας των μέσων ενημέρωσης, ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, καθώς και η Σουηδική Ένωση Δημοσιογράφων.

Η Σουηδική Ένωση Δημοσιογράφων ζήτησε από την κυβέρνηση να μεσολαβήσει στην Αιθιοπία για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «πολιτική».

Πριν από μία εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων λέγοντας ότι βρίσκονταν σε δημοσιογραφική αποστολή.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: