29.7.10

Το ιµπέριουµ της τρόικας...

Του Γιώργου Λακόπουλου
ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ η Ελλάδα αναστενάζει. Το έργο έχει στην ούγια το όνοµα του Δηµήτρη Ρέππα. Και ενώ παρ' ολίγον να παρεξηγηθεί ότι κάνει λευκή απεργία, εµφανίστηκε µε µπαράζ νοµοσχεδίων. Ενα από αυτά έβαλε φωτιά στα τόπια. Η νοµοθετική πρωτοβουλία για τα...

...κλειστά επαγγέλµατα που θα προσπόριζε πολιτικό όφελος στην κυβέρνηση, την έφερε στη δυσκολότερη θέση από συστάσεώς της. Η υπογραφή σε απόφαση για πολιτική επιστράτευση απεργών δεν είναι κι ό,τι ονειρεύεται για τους πρώτους εν νιά µήνες της θητείας του κά θε πρωθυπουργός.

ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ουσίας, ο υπουργός Υποδοµών έχει δί κιο. Και επιπλέον είναι υποψιασµένος πολιτικός. Η διαδροµή του στο ΠΑΣΟΚ µαρτυρά ει ότι ξέρει να φυλάει τα νώτα του – το λένε όσοι τον θυ µούνται από τη δεκαετία του 1970, αναπληρωτή γραµµατέα στην κοµµατική νεολαία. Είναι περίεργο ότι την αψυχολόγητη κίνηση που δεν εί χε κάνει ποτέ στη σταδιοδροµία του, την έκανε τώρα. Στο «πικ» της τουριστικής περιόδου ανακοίνωσε ένα νοµοσχέδιο για το οποίο ήξερε τι είδους αντιδράσεις θα προκαλέσει και ποιες συνέπειες θα έχουν. Από πλευράς πολι τικού χρόνου δεν υπήρχε πιο άκαιρη στιγµή για να βρεθεί η κυβέρνηση στα µαρµαρένια αλώνια µε µια πολύ σκληρή συντεχνία. Εβαλε τα χεράκια της κι έβγαλε τα µατάκια της. ΑΠΟΡΙΑ: ΔΕΝ µπορούσε ο Ρέππας να περιµένει δυο - τρεις εβδοµάδες ακόµη; Ετσι κι αλλιώς το νοµοσχέδιό του δεν πρόκειται να ψηφιστεί πριν από το φθινόπωρο. Γιατί άνοιξε τώρα το µέτωπο που έβαλε σε κίνηση τον µηχανισµό παράλυσης της οικονοµίας; Κακή εκτίµηση των πραγµάτων; Οχι, από έναν έµπειρο πολιτικό σαν αυτόν. Αγωνία να εµφανίσει έργο ενόψει του ανασχηµατισµού; Ούτε, από ένα στέλεχος που βρίσκεται σταθερά δίπλα στον Πρωθυπουργό και δεν κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς χαρτοφυλάκιο. Τότε;

Απλούστατα: το ιµπέριουµ της τρόικας που καταπίνει τα χρονοδιαγράµµατα των υπουργών αµάσητα ρωτήστε και τον Ανδρέα Λοβέρδο.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Ρέππα εµφανίστηκε τώρα επειδή αυτό ήθελε η τρόικα. Οι επιτηρητές ρωτούν από καιρό γιατί καθυστερεί η νοµοθεσία για τα κλειστά επαγγέλµατα. Πιεζόµενος κινήθηκε όπως δεν θα έκανε ποτέ ένας πολιτικός µε προνοητικότητα. Αλλωστε και οι πέτρες ξέρουν ότι άλλαξε τις αρχικές ρυθµίσεις, γιατί αυτό ήθελαν οι «φούφουτοι».

ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ο γόρδιος δε σµός για όλους τους υπουργούς που εµπλέκονται µε το µνηµόνιο. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωµένη να εφαρµόσει πολιτική µεταρρυθµίσεων. Αλλά η πολιτική έχει τους δικούς της κανόνες, που διαφέρουν από τις ντιρεκτίβες των τεχνοκρατών. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχουν οι πολιτικοί. Αλλιώς θα είχε ανατεθεί η διακυβέρνηση των χωρών σε εταιρείες συµβούλων. Εκών άκων ο υπουργός Υποδοµών παραβίασε τον νόµο της πολιτικής για το τάιµινγκ. Αλλά, όπως θα έλεγε ο αυστριακός φυσικός Βόλφγκανγκ Πάουλι: «Αυτό δεν είναι σωστό, δεν είναι καν λάθος».
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: