30.7.10

Ο καρκίνος θερίζει τους αγρότες της Θεσσαλίας...

Ο καρκίνος θερίζει τους αγρότες της ΘεσσαλίαςΑυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι συχνότερες μορφές νεοπλασιών που καταγράφονται είναι των
χειλιών, του δέρματος, του στομάχου, του προστάτη, του ήπατος, του ουροποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος και κυρίως του αιματολεμφικού συστήματος.

Το Εργαστήριο πραγματοποίησε έρευνα με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας κ. Χατζηχριστοδούλου σε αγρότες της Θεσσαλίας, προκειμένου να διευκρινίσει εάν τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα συσχετίζονται με την ανάπτυξη νεοπλασιών του αίματος.
Στη μελέτη συμμετείχαν 353 ασθενείς με καρκίνο του αίματος και του λεμφικού συστήματος από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Αυτοί συγκρίθηκαν με 455 «υγιείς», δηλαδή χωρίς καρκίνο, που νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία για άλλες οξείες καταστάσεις και με την ίδια ηλικία και φύλο και από την ίδια περιοχή.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν επακριβή δημογραφικά στοιχεία, αλλά και λεπτομέρειες που έχουν σχέση με τις συνήθειές τους (κάπνισμα, αλκοόλ κ.τ.λ.) αλλά και τις επαγγελματικές τους συνήθειες, όπως εάν τηρούν τη δοσολογία και τους όρους χρήσης των φυτοφαρμάκων, εάν ενημερώνονται από ειδικούς γεωπόνους κ.ο.κ.
Το αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε πως η έκθεση σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου -διαταραχές που προκαλούνται από την αδυναμία του μυελού των οστών να παραγάγει αρκετά υγιή αιμοσφαίρια- και λευχαιμίας.
Ο κίνδυνος αυτός είναι ανεξάρτητος από την κληρονομική προδιάθεση από τους συγγενείς πρώτου βαθμού για ανάπτυξη καρκίνων όλων των τύπων, καρκίνων του αίματος και του λεμφικού συστήματος και ανοσολογικών νοσημάτων.
Ταυτόχρονα αναδείχθηκε πως το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εργασίας στις καλλιέργειες αυξάνει συνολικά κατά τρεις φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του αίματος και του λεμφικού συστήματος, κατά τέσσερις φορές περίπου τον κίνδυνο ανάπτυξης μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου, κατά δέκα φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας και κατά δύο φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος. Η επικινδυνότητα μεγάλωνε, σύμφωνα με την έρευνα, όταν οι αγρότες συνήθιζαν ταυτόχρονα να τρώνε ή να πίνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Στόχος της έρευνας ήταν αφενός μεν να προάγει την πρόληψη, καθώς τόσο οι αγρότες όσο και ο υπόλοιπος πληθυσμός θα πρέπει να εξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και την συνειδητοποίηση πως θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στα σκευάσματα σύμφωνα όμως πάντα με τις οδηγίες των υπευθύνων γεωπόνων.
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: