29.7.10

Ψηφίστηκε η τροπολογία που παγώνει για έναν χρόνο τις αυξήσεις με αποφάση Διαιτησίας

Με ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα του ΚΚΕ, υπερψηφίστηκε την Πέμπτη με ψήφους 53 έναντι 47 στην Ολομέλεια η αναδιατυπωμένη τροπολογία που παγώνει για έναν χρόνο την δυνατότητα χορήγησης αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω...
του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και περιορίζει κατόπιν για δύο χρόνια τις αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς στη μεταβολή του ευρωπαϊκού πληθωρισμού.

Στην ίδια διαδικασία εγκρίθηκε και η ρύθμιση για αποζημίωση των απολυμένων της πρώην Ολυμπιακής με ομόλογα του Δημοσίου.

Υπέρ της ρύθμισης για τις αυξήσεις ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Γιάννης Δημαράς, ενώ εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Στις βολές για κατάργηση της διαιτησίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε η πως η τροπολογία «κατά κανέναν τρόπο δεν καταργεί τον ΟΜΕΔ, ούτε βεβαίως τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά λέει πως, όταν η χώρα είναι σε αυτήν την δημοσιονομική κατάσταση και οι κοινωνικοί φορείς έχουν πάρει κάποιες εξαιρετικά υπεύθυνες αποφάσεις, ουδείς δικαιούται να φεύγει από αυτές».

«Το 1,2% των αυξήσεων θα καταβαραθρώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας;», αναρωτήθηκε ο Κώστας Μαρκόπουλος (ΝΔ) εκτιμώντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλάξει τους εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής αυξήσεων, σε αντιστάθμισμα για τους έμμεσους φόρους και την έκτακτη εισφορά που κατέβαλαν.

«Το νομοθέτημα μας παραπέμπει στην αλήστου μνήμης εποχή Ζαγοριανάκου», σχολίασε ο Σπ.Χαλβατζής (ΚΚΕ). «Εδώ αποφασίζουμε, διατάσσουμε και απαγορεύουμε να υπάρχουν αυξήσεις για την εργατική τάξη, όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει στο 6%. Πόση είναι η διαφορά των απαγορεύσεων;».

«Δεν έχουμε πειστεί για την τροπολογία αναφορικά με τον ΟΜΕΔ», σημείωσε και ο Θ.Πλεύρης (ΛΑΟΣ). «Δεν καταργείτε τοις πράγμασι την διαιτητική διαδικασία, όταν νομοθετείτε για το πώς θα βγαίνουν οι διαιτητικές αποφάσεις; Ας πούμε καλύτερα, ότι καταργείται η διαδικασία», σημείωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Π.Λαφαζάνης παρατήρησε πως «Δημοκρατία χωρίς συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να υπάρξει και με την τροπολογία, πλήττεται η ίδια η Δημοκρατία».

Αποζημίωση των απολυμένων της Ολυμπιακής

Άλλη τροπολογία που προκάλεσε την κριτική της αντιπολίτευσης, υπήρξε αυτή που δίνει την δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αποζημιώσει τους απολυμένους της παλιάς «Ολυμπιακής» με ομόλογα του Δημοσίου.

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου ανέφερε στην ομιλία του πως για την κυβέρνηση, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής υπήρξε «σκάνδαλο», μία από τις πτυχές του οποίου υπήρξε και ο διακανονισμός με τους εργαζόμενους. «Έχουμε όμως, έναν νόμο του κράτους, τον οποίον εμείς θα τηρήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες».

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και έχει υπάρξει εκταμίευση 62 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους της τέως Ολυμπιακής. «Με βάση αυτά, έχουν εξοφληθεί από τον συνολικό αριθμό, περί τους 800 εργαζόμενους και προχωρήσαμε στη συνέχεια σε διακανονισμό: Το 2011 θα δοθούν 60 εκατ. ευρώ μετρητά για να κλείσουν εκκρεμότητες με όσους έχουν να λαμβάνουν χαμηλά χρηματικά ποσά, ενώ το 2012 και το 2013, θα δοθούν κάθε χρόνο ομόλογα αξίας 70 εκατ. ευρώ, λήξης τέλους 2012 και 2013 αντίστοιχα, με επιτόκιο 1%, κυρίως για όσους έχουν λαμβάνειν μεγάλα ποσά».

«Αν δεν δεσμευθείτε γραπτώς, σημαίνει πως δεν το εννοείτε, είτε πως λέτε τη μισή αλήθεια. Δεν θα σας στηρίξουμε λοιπόν», ανέφερε ο Κ. Μαρκόπουλος (ΝΔ), ενώ ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) αναρωτήθηκε γιατί η Βουλή θα πρέπει να ψηφίζει μια ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό, αντί για ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης μιας σαφούς δέσμευσης.

«Δεν αμφισβητούμε την εντιμότητά σας, αλλά μεθαύριο μπορείτε να πείτε πως οι περιστάσεις άλλαξαν»,συμπλήρωσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης. «Η τροπολογία δίνει στον υπουργό το δικαίωμα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους εργαζόμενους», επέμεινε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: