29.7.10

Η διαφθορά εξακολουθεί να οργιάζει στην Ελλάδα...

Με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα εξακολουθεί να κινείται η Ελλάδα στον δύσκολο δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Νέα έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, για το 2010, κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία κατηγορία των υπό αξιολόγηση 36 χωρών, για τον...

...τρόπο εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΟΣΕ κατά της δωροδοκίας ξένων δημόσιων λειτουργών.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα, μαζί με άλλες 20 χώρες, που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών, ανήκουν στην κατηγορία εκείνη που σημειώνει πολύ μικρή ή καθόλου δράση για την εφαρμογή της επίμαχης σύμβασης. Στην πρώτη κατηγορία, με ενεργητική δράση, είναι η Δανία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών προέρχεται από χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει τη σύμβαση του ΟΟΣΑ (Κίνα, Ρωσία, Ινδία).

Σκάνδαλα

Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση μνημονεύει την υπόθεση Siemens ως μέγα σκάνδαλο που οδήγησε στην καταδίκη στελεχών της εταιρείας σε ξένα δικαστήρια για δωροδοκία Ελλήνων πολιτικών των δύο μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων. Αναφέρεται ακόμη η υπόθεση DePuy, όπου Αγγλοι φέρονται να ομολόγησαν ότι δόθηκαν 4,5 εκατ. λίρες για χρηματισμό επαγγελματιών της υγείας στην Ελλάδα.

Ακόμη οι εισαγγελείς του Μονάχου φέρονται να διαθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πληρώθηκαν 10-12 εκατ. ευρώ σε Ελληνες αξιωματούχους, για να διασφαλιστεί το 2000 η αγορά υποβρυχίων από τη Ferrostaal, εταιρεία της ΜΑΝ Group. Αναφορά γίνεται στην τακτοποίηση της Daimler στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2010, όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ισχυρισμοί για πληρωμές επισήμων στην Ελλάδα σχετικά με την αγορά 645 οχημάτων από ελληνική κρατική υπηρεσία.

Η έκθεση διαπιστώνει προβλήματα στην ποινική τιμωρία των νομικών προσώπων, χαμηλές ποινές και γρήγορη παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών.

Παρατηρεί επίσης σοβαρές ελλείψεις στην εκπαίδευση δικαστών και εισαγγελέων για παρόμοιες υποθέσεις, μεγάλες καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη και ανησυχίες για τη δικαστική ανεξαρτησία!

Η απογοητευτική πορεία της Ελλάδας οφείλεται και στην έλλειψη πρόσβασης στα απαιτούμενα δεδομένα. Οι πληροφορίες για την Ελλάδα προέρχονται κυρίως από τα ΜΜΕ, τις φήμες που κυκλοφορούν, καθώς και στοιχεία υποθέσεων που ανοίγονται σε τρίτες χώρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς.

Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά οι υποθέσεις δωροδοκίας ξένων δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίες έχουν επιλυθεί με διακανονισμό. Η Διεθνής Διαφάνεια ζητεί να ενισχυθεί η αμεροληψία των δικαστικών πορισμάτων, να εξασφαλιστεί η ικανοποιητική τιμωρία των ενόχων (εταιρειών και ιδιωτών) και να δημοσιεύονται οι όροι των διακανονισμών και τα αποδεικτικά στοιχεία.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: