5.7.10

Διεθνές συμπόσιο για τη Μάχη του Μαραθώνα στους Δελφούς...


Διεθνές συμπόσιο «Μαραθώνας η επόμενη μέρα» με πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, (Ε.Π.Κε.Δ.) στους Δελφούς αλλά και την Αθήνα.
Η επίσημη έναρξη του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιουλίου, με χαιρετισμούς της...
Προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Π.Κε.Δ. Πρυτάνεως Ελένης Αρβελέρ και του Διευθυντή Καθηγητή Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία της Μάχης του Μαραθώνα και τις συνέπειες της νίκης των Ελλήνων για το δυτικό πολιτισμό. Στο Συμπόσιο συμμετείχαν Καθηγητές αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, ιστορίας, αρχαιολογίας και διεθνούς πολιτικής από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Σημαντική ήταν η προσέλευση 50 μεταπτυχιακών φοιτητών από πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Η.Π.Α.
Το βράδυ της Κυριακής, στο Θέατρο "Φρύνιχος" στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η μουσική-θεατρική παράσταση Μαραθώνας 2.500 χρόνια μετά : Προσκλητήριο για φίλους και εχθρούς, σε σκηνοθεσία και γενική επιμέλεια της Μέμης Σπυράτου. Η παράσταση είναι νέα παραγωγή – ανάθεση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Εξαιρετικές ήταν οι ερμηνείες από τον Χρήστο Θηβαίο, την Ειρήνη Καράγιαννη και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο σε τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών.
Στη συνέχεια, στην αίθουσα εκθέσεων του θεάτρου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτών με θέμα Μαραθών, Οκτώ Σύγχρονοι Καλλιτέχνες με έργα των Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, Νίκου Αλεξίου, Ευγενίας Αποστόλου, Βένιας Δημητρακοπούλου, Νίκου Ναυρίδη, Βάνας Ξένου, Δανάης Στράτου και Νάκη Ταστσιόγλου. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Έφη Ανδρεάδη.
Επίσης στοίδι θέατρο πραγματοποιήθηκε σε πρώτη παρουσίαση η παράσταση Αχαρνής του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στο κατάμεστο θέατρο οι θεατές απόλαυσαν τον Σταμάτη Κραουνάκη στο ρόλο του Δικαιόπολη, το Γρηγόρη Βαλτινό ως Λάμαχο και την εξαιρετική ερμηνεία του Κώστα Βουτσά στο ρόλο του Μεγαρίτη.
Το βράδυ του Σαββάτου προβλήθηκε η ταινία –ντοκιμαντέρ με θέμα «2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα» σε σκηνοθεσία Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού και κείμενα Φάνη Κακριδή. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις ιστορικές συνθήκες, τα αίτια, την πολεμική εξέλιξη και τα αποτελέσματα της σύγκρουσης στον Μαραθώνα.
Από σήμερα έως 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στους Δελφούς η 4η Συνάντηση Νέων Δημιουργών.Η φετινή συνάντηση με θέμα «Ο Ήχος των Κρουστών Crossroads Project» περιλαμβάνει μουσικά εργαστήρια-master classes,διαλέξεις,μουσικές performances.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: