5.7.10

Αισιοδοξία για μείωση ελλείμματος...

Την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στο 8,1% εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.
Υπογράμμισε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός ήταν εντός των στόχων το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Πρόσθεσε ότι δε θα...
ληφθούν νέα μέτρα εφόσον το πακέτο εκτελείται όπως ακριβώς σχεδιάστηκε.

Επικαλούμενος τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 2010 εμφάνισε μείωση κατά 41%. Υποχώρησε στα 11,5 δισ. ευρώ έναντι 19,7 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Είπε ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,1% το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου.

Πάντως, προειδοποίησε ότι παραμένουν οι κίνδυνοι όσον αφορά τους στόχους για τα έσοδα.

Χαρακτήρισε «υπερβολικά απαισιόδοξες» τις πρώτες ενδείξεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%.

Μειώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το Α΄εξάμηνο
Στο μεταξύ, μείωση κατά 41% εμφάνισε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το Α΄εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση υποχώρησε στο α' εξάμηνο του 2010 στα 11,5 δισ. ευρώ έναντι 19,7 δισ. ευρώ, που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν φέτος στα 23,2 δισ. ευρώ από 21,7 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν στα 30,2 δισ. ευρώ από 35,6 δισ. ευρώ πέρυσι.
«Αβάσιμες φήμες» η λήψη πρόσθετων μέτρων

Στο μεταξύ, «αβάσιμες φήμες» χαρακτήρισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κοινοτικός επίτροπος προτίθεται να μεταβεί στην Ελλάδα στο τέλος Ιουλίου για να ζητήσει μεταξύ άλλων από τις ελληνικές αρχές τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2010.

«Ο Επίτροπος Ρεν δεν προτίθεται σε αυτό το στάδιο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα και δεν έχει σκοπό να ζητήσει τη λήψη μέτρων» δήλωσε ο Αμαντέο Αλταφάζ ο οποίος τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο εφαρμόζεται ικανοποιητικά και σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί.

Η Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση να ζητήσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αυτό, κατέληξε ο Α. Αλταφάζ.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: