24.10.09

Τέλος στην ομηρεία των Stage...

Οριστικό τέλος στην ομηρεία των συμβασιούχων με το πρόγραμμα stage βάζει η κυβέρνηση μετά τη χτεσινή απόφαση της διυπουργικής επιτροπής η οποία συνεδρίασε στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θ Πάγκαλου, με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση και Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου.
Η διυπουργική αποφάσισε την κατάργηση των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο και ανακοίνωσε ότι δεν θα ισχύουν οι συμβάσεις που συνήφθησαν αμέσως μετά την αναγγελία των εκλογών.
Την απόφαση της...

διυπουργικής για το πρόγραμμα Stage ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.
Την απόφαση της διυπουργικής για το πρόγραμμα Stage ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Θ. Πάγκαλος μετά το πέρας της συνεδρίασης της διυπουργικής, «το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένως διακηρύξει την απόλυτη αντίθεσή του με όλα τα συστήματα ευκαιριακής και ανασφάλιστης εργασίας, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται στον δημόσιο τομέα, για την πολιτική ομηρεία χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους ούτως ώστε αυτοί να μετατραπούν εκβιαζόμενοι σε αναγκαστικούς υποστηρικτές της ΝΔ».

Αποφάσεις
Αναλυτικά, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα stage έτσι όπως ανακοινώθηκαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης έχουν ως εξής:

* Καταργούνται τα stages στον δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στους ΟΤΑ. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση αντίστοιχων προγραμμάτων για τον δημόσιο τομέα στο μέλλον.
* Τα stages που λήγουν στο Δημόσιο δεν θα ανανεώνονται.
* Στον ιδιωτικό τομέα, προγράμματα τύπου stage, δηλαδή προγράμματα μαθητείας, θα λειτουργούν εφόσον ισχύουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις (ασφαλιστικές κ.ά.) και χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια. Στην τελευταία επισήμανση προέβη η κυβέρνηση γιατί τα stage, έτσι όπως λειτούργησαν επί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που μπορεί να εγείρει διάφορα ζητήματα νομιμότητας σε σχέση με τις κοινοτικές οδηγίες, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.
* Δεν θα ισχύσουν τα stage που συνήφθησαν μετά την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών γιατί, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έγιναν για ψηφοθηρικούς λόγους και ως εκ τούτου δεν ισχύουν. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά περίπου 12.000 συμβασιούχους οι οποίοι τοποθετήθηκαν μέχρι και με «προφορικές εντολές αξιωματούχων του ΟΑΕΔ», όπως αναφέρουν συνδικαλιστές των OTA.

Ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών που θα δημιουργηθούν σε φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους ΟΤΑ θα προχωρήσει σε προκήρυξη θέσεων για τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για μελλοντική κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων από μόνιμο προσωπικό.

Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις συγκεκριμένες προσλήψεις, ξεκαθαρίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν με τον έλεγχο και την ευθύνη του ΑΣΕΠ και «θα διασφαλίζει αξιοκρατία και ισονομία για όλους τους Ελληνες».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η τελευταία αναφορά γίνεται για να ξεκαθαριστεί το θέμα της μοριοδότησης το οποίο δεν έχει εξειδικευτεί στις λεπτομέρειές του. Βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα είναι η διασφάλιση της ισονομίας και της αξιοκρατίας για όλους τους Ελληνες.

Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικοί παράγοντες συζητούν τα ενδεχόμενα της κατάργησης της μοριοδότησης που αφορά επαγγελματική εμπειρία για όλους ή τη μείωση του μπόνους του 50% που ισχύει για τα stage που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες, σε 20% και παράλληλη εφαρμογή του μέτρου και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει, αν και προκρίνεται το σενάριο της κατάργησης της μοριοδότησης.

Ο ρόλος του ΑΣΕΠ
Το «όχημα» που θα μεταφέρει την αξιοκρατία παντού, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι το ΑΣΕΠ. Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνεργασία που είχε με την ολομέλεια του ΑΣΕΠ την Πέμπτη, τόνισε ότι «όλες οι προσλήψεις στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα γίνονται από το ΑΣΕΠ».

Επίσης επισήμανε ότι θα δίνονται με το σταγονόμετρο εγκρίσεις από το υπουργείο για σύναψη συμβάσεων έργου. Ως δείγμα γραφής των προθέσεων της κυβέρνησης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η επιλογή των γενικών διευθυντών των υπουργείων θα γίνεται στο εξής από το ΑΣΕΠ.

ΠΕΝΤΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

* Αναβάθμιση του ΑΣΕΠ. Ολες οι προσλήψεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα πραγματοποιούνται με τα κριτήρια και την επιλογή του ΑΣΕΠ.
* Διεξαγωγή ετήσιων γραπτών διαγωνισμών από το ΑΣΕΠ για το σύνολο των κενών θέσεων που προκηρύσσονται στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
* Τέλος στην «αμαρτωλή» συνέντευξη ως βασικό κριτήριο για την πρόσληψη στο Δημόσιο.
* Σταδιακή μείωση των συμβασιούχων και αντικατάστασή τους με μόνιμο προσωπικό. Δραματική μείωση των συμβάσεων έργου και κάλυψη των κενών που δημιουργούνται άμεσα με θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου από το ΑΣΕΠ.
* Οριστικό τέλος στην ομηρεία των stage και στις στρατιές συμβασιούχων που διεκδικούν μονιμοποίηση στο Δημόσιο.

ΥΓΕΙΑ
Καλύπτουν τα κενά με προσλήψεις μονίμων

Μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα προσληφθεί στο ΕΣΥ, θα καλύψει το κενό των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων Stage.

Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι εγγράφονται στον νέο προϋπολογισμό τα κονδύλια για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών ετησίως. Οι προσλήψεις θα καλύψουν τα σημαντικά κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό που έχουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, η Ελλάδα έχει τρεις νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες η αναλογία είναι 9 προς 1.000.

Οι εργαζόμενοι Stage, ωστόσο, εργάζονται πρωινή και απογευματινή βάρδια και δεν καλύπτουν την κρίσιμη για το ΕΣΥ βραδινή, στην οποία μία νοσηλεύτρια φροντίζει 40 ασθενείς, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, εκτιμά ότι η απομάκρυνση των συμβασιούχων θα προκαλέσει πρόβλημα στα νοσοκομεία: Η παρουσία τους δίνει την ευχέρεια στο μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό να μετατοπίζει το ωράριό του προς την κρίσιμη βραδινή βάρδια, ώστε να εξισορροπούνται οι μεγάλες ελλείψεις.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Προς κατάργηση ο θεσμός των ωρομισθίων

Πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να καταργηθεί ο θεσμός των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών (φτάνουν ακόμη και τους 25.000), οι οποίοι απασχολούνται στα σχολεία όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να καταργηθεί η ωρομισθία και μαζί η «ομηρεία» δασκάλων και καθηγητών που ζουν με την ελπίδα ότι κάποτε θα διορισθούν σε μόνιμες θέσεις και οι οποίοι τα καλοκαίρια μένουν άνεργοι και πρέπει να τους συντηρούν οι οικογένειές τους.

Η νέα κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο κατάργησης της ωρομισθίας γνωρίζοντας όμως ότι είναι μια απόφαση, που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου καθώς οι ανάγκες στα σχολεία είναι τεράστιες και δεν καλύπτονται μόνο από τους μόνιμους διορισμούς και τους αναπληρωτές. Πρέπει να προηγηθεί μια γενικότερη τακτοποίηση στους διορισμούς, στις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις και βέβαια να αυξηθεί ο αριθμός των μόνιμων διορισμών σε σημαντικό βαθμό κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό για οικονομικούς κυρίως λόγους.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: